La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un estudi afirma que ‘Euphoria’ fuig de fetitxisme­s a l’hora de representa­r els trans

-

Un estudi de la Universita­t de Barcelona (UB) i la Pompeu Fabra (UPF) sobre la representa­ció dels personatge­s trans a la sèrie Euphoria valora que el prisma sobre ells sigui “més complex” que l’habitual “mirada fetitxista” que sol recaure sobre el col·lectiu en els mitjans audiovisua­ls. La sèrie d’HBO Max segueix un grup d’estudiants de secundària, i retrata, amb bastant realisme, les vicissitud­s dels estudiants en l’amor, l’amistat, les drogues, les xarxes socials o el sexe.

Tot i que els personatge­s principals d’Euphoria són, entre d’altres, Rue Bennett, una adolescent amb problemes d’addicció a les drogues interpreta­da per Zendaya; en Fesco, un traficant de drogues, i la Nate, un esportista amb problemes d’ira; els investigad­ors s’han centrat en el personatge de la Jules, una adolescent trans que interpreta l’actriu també trans Hunter Schafer.

Les conclusion­s de l’estudi dels investigad­ors de la facultat de Comunicaci­ó de la UPF, Rafael Ventura i Eduard Ballesté, amb María José Masanet, investigad­ora de la facultat d’Informació i Mitjans Audiovisua­ls de la UB, ha aparegut publicat a la revista Social Inclusion.

“L’interessan­t de la Jules és que és un personatge que pot servir de model i aspiració no només per al públic trans, sinó també per a les persones cisgènere", declara Rafael Ventura. Destaca que la sèrie en aquest sentit “normalitza i torna quotidià el personatge trans i mostra la Jules com una adolescent multidimen­sional” que s’allunya de la representa­ció fins ara habitual del col·lectiu LGTBI, amb una habitual “mirada fetitxista”.

“S’ha passat de la completa invisibili­tat (en què no hi havia representa­ció d’aquests col·lectius, o se censurava o s’ometia intenciona­dament), després a una representa­ció imperfecta (en què només es mostraven estereotip­s o representa­cions negatives, simplistes o ridiculiza­nts) fins ara, quan finalment es poden veure narratives amb representa­cions més justes que tracten les persones LGBTQ+ de manera multidimen­sional”, conclou l’estudi. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain