La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sort, talent i picar pedra

L’exitós i prolífic productor musical Javier Limón publica les seves memòries

- ESTEBAN LINÉS Barcelona

Javier Limón és un dels productors musicals més coneguts i prolífics d’Espanya, sobretot perquè va ser el responsabl­e d’ajuntar Bebo Valdés iDiego El Cigala i gravar el 2003 l’àlbum Lágrimas negras. Però també és el responsabl­e de la producció d’El cantante, un de les millors àlbums d’Andrés Calamaro, de l’Orquesta del Titanic de Serrat i Sabina, dels últims treballs de Paco de Lucía i Enrique Morente, o d’obres de Mariza, Wynton Marsalis, Caetano Veloso o Buika.

Limón (Madrid, 1973) també és un sòlid guitarrist­a i compositor, professor a la prestigios­a Berklee School de Boston, amb una desena de Latin Grammys a l’esquena, i ara amplia el seu camp d’acció amb la publicació del les seves Memorias de un productor musical (Debate).

Tot i que reconeix que ha fet el pas a una edat primerenca (48 anys), considera que “tenia molt de material per explicar, estic arribant a un final de cicle... I confio que escriuré la segona part quan tingui 80 o 90 anys”. A més de les atractives (sovint fascinants) vicissitud­s que van envoltar el coneixemen­t de molts artistes i l’elaboració d’algunes de les seves obres més referencia­ls, el cas de Limón és molt didàctic. “Diria que al llarg de la meva carrera per descomptat vaig tenir molta sort, però va ser al principi, perquè s’encengués la metxa, quan vam fer Lágrimas negras o quan Paco de Lucía em va trucar. Però perquè allò es mantingués, o pencaves com un animal o res”.

El talent també tenia pes, però, en el seu cas, “jo vaig intentar veure on no tenia talent. Vull dir, que jo no tinc talent com a guitarrist­a, com a cantaor o com a tal, però segurament en tinc en la imaginació i tinc facilitat amb els ordinadors, gravar i altres coses”. I potser per això, “sempre he tingut molta exigència amb les meves produccion­s, perquè després de Lágrimas negras van venir Buika, Mariza, Sandra Carrasco, fa dos anys vam tenir Nella, que va guanyar el Grammy, o Montse Cortés, que és la meva cantaora preferida ara mateix”.

Un dels àmbits que coneix millor, el flamenc, “està passant un impasse bastant duret per la falta de referents com Paco de Lucía i Enrique Morente”. Des d’aquesta perspectiv­a, considera que “el flamenc ha d’estar molt agraït a la Rosalía, que una nena tan jove porti el flamenc amb tant d’orgull”.

 ?? ÀLE !A"#IA ?? Limón a Barcelona
ÀLE !A"#IA Limón a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain