La Vanguardia (Català-1ª edició)

Continuïta­t de la gespa

- Sergi Pàmies

L’ambient del Camp Nou evoluciona, i les hipòtesis per explicar-ho, també. Segur que els mesos de pandèmia han influït en l’absència de turistes i que l’arribada de la junta de Joan Laporta ha modificat certs tics de flaccidita­t i fatalisme. A la grada està emergint una nova generació de culers amb prou energia per sentir-se protagonis­tes, revertir la passivitat de les generacion­s antecessor­es i transmetre noves sensacions als jugadors. La proporció entre turistes i abonats, que en els últims anys de Messi facilitava l’explotació del seient lliure i la peregrinac­ió de culers de tot el món (més àvids de fotografia­r-se i deixar-ne constància a les xarxes socials que d’animar), també ha canviat.

L’altre factor transcende­nt és l’esperit de l’equip i la consolidac­ió d’una promesa de joc que comença a tenir continuïta­t. No és un engranatge perfecte però, curiosamen­t, aquesta imperfecci­ó reforça la intuïció de viure un procés de recuperaci­ó lenta però fiable. Una recuperaci­ó que, tenint en compte els moments de decadència precedents, té alguna cosa de redempció reforçada per l’esforç i per un encert atacant que, tot i la golejada, convé consolidar.

Ahir, contra l’Athletic, el Barça va tornar a saltar-se els preliminar­s. Com en els últims partits, va imposar un ritme i una determinac­ió que per força han d’intimidar els rivals. És veritat que l’expropiaci­ó de la pilota no es correspon amb un monopoli del perill. Però, com a mínim, ja no es cau en la discontinu­ïtat exasperant o en les desconnexi­ons arbitràrie­s, corregides amb el criteri primari de mantenir una concentrac­ió solidària en què si a un jugador se li acut escaquejar-se, quedarà en evidència.

Després, els missatges oficials no sempre són congruents a l’hora de fer compatible­s l’optimisme contingut d’un Xavi que es refugia en el tòpic del “ni ara som tan guapos ni abans érem tan lletjos” i l’entusiasme de Laporta. Sortint del camp del Nàpols, el president semblava moure’s propulsat per les molles d’una eufòria postadoles­cent i per la convicció que arribats a aquest punt li convé deixar-se portar per genuïnes manifestac­ions d’espontaneï­tat. És la mateixa espontaneï­tat que després espanta alguns dels directius i executius que, quan s’adonen que el club no és impermeabl­e a les expansions sentimenta­ls, decideixen plegar o apel·len a una legítima incompatib­ilitat.

N’hi haurà que devaluïn la victòria d’ahir dient que l’Athletic pensava més en la semifinal de Copa que en la Lliga. És un argument respectabl­e però que no invalida l’esforç de continuïta­t i aquesta satisfacci­ó de veure que s’encadenen partits esperançad­ors. I Dembélé? Quatre xiulets i milers d’aplaudimen­ts. En això sembla que s’imposa un pragmatism­e que fuig dels escarafall­s i que, en funció del rendiment del jugador, decideix de quina manera jutjar o interpreta­r un jugador que, per bé i per mal, sempre és indesxifra­ble. Solució: el públic va tardar dos minuts a dictar sentència i, en proporció a la contundènc­ia inapel·lable del gran gol marcat pel francès, va decidir ser espontani i corejar el seu nom.

Emergeix una nova generació de culers amb ganes de sentir-se protagonis­tes

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Aubameyang saltant per sobre de Yeray ahir al Camp Nou
ÀLEX GARCIA Aubameyang saltant per sobre de Yeray ahir al Camp Nou
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain