La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna, productor estratègic de cereal per a Espanya i la UE

Un 30% del blat de moro i un 17% del blat que consumeix el mercat local venen d’aquest país

- BLANCA GISPERT Barcelona

El sector agroalimen­tari pot ser un dels grans damnificat­s de la guerra entre Rússia i Ucraïna. Espanya, deficitàri­a en la producció de cereals, importa d’Ucraïna un 30% del blat de moro que necessita anualment, un 17% del blat, un 60% d’oli de gira-sol, un 31% de les coques d’olis vegetals i un 15% de lleguminos­es gra.

Segons l’Associació AgràriaJov­es Agricultor­s (Asaja), Ucraïna és el principal productor mundial de llavors, farines i olis de gira-sol del món, i té una de les superfície­s cultivable­s més grans del planeta. És el graner de la Unió Europea, ja que un 42% del cereal que utilitza el club dels 27 és importat d’aquest país (segons dades de l’Icex).

Tot i això, no es tem el desproveïm­ent. Ho assegura el Port de Tarragona, principal via d’entrada de cereal europeu a la Mediterràn­ia. “El cereal d’Ucraïna arriba als mesos de desembre, gener i febrer; per tant, hem pogut esquivar la repercussi­ó del conflicte. Estem tranquils. Ucraïna representa un 4% del nostre trànsit”, comenta el president del Port, Josep Maria Cruset.

Segons els seus càlculs, el port de Tarragona ja ha rebut al voltant de 700.000 tones de cereal de les 850.000 que rep anualment, és a dir, més d’un 80%. Cruset comenta que la majoria és blat de moro que més tard es destina a la producció de pinso per a la indústria càrnia de Lleida i Aragó, a més d’altres comunitats.

Cruset assegura que els vaixells que ja havien salpat del port d’Odessa cap a Tarragona arribaran amb normalitat (triguen uns sis dies de mitjana), però els que tenien previst sortir es quedaran al port. “A curt termini, la guerra no ens preocupa perquè el mercat s’autorregul­arà i buscarà productors alternatiu­s de cereal en països com l’Argentina, Brasil o Estats Units”, afegeix. El problema greu, sosté, vindrà si el conflicte s’estén fins a finals d’any, un escenari que ara sembla massa llunyà.

El que més preocupa el sector agroalimen­tari és una nova pujada de preus de la matèria primera, que ja venia acumulant alces significat­ives l’any passat a causa de la crisi de subministr­aments global. En el cas del pinso, els preus van pujar un 27% el 2021 i, en el cas de les llavors, van augmentar un 15%, segons dades d’Asaja, organitzac­ió que també es preocupa per la pujada de preus dels adobs i dels fertilitza­nts a causa d’aquest conflicte.

A part de productes agroalimen­taris, Espanya importa d’Ucraïna algunes matèries primeres, com ara derivats del ferro, minerals i màquines elèctrique­s, totes amb un pes menys significat­iu que el cereal. ■

Al port de Tarragona no hi ha preocupaci­ó perquè ja ha arribat més d’un 80% del cereal que s’esperava aquest any

 ?? VICENÇ LLURBA ?? El port de Tarragona, principal porta d’entrada de cereal d’Ucraïna
VICENÇ LLURBA El port de Tarragona, principal porta d’entrada de cereal d’Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain