La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Arribem a donar cobertura on altres tecnologie­s no arriben”

Jordi Hereu President d’Hispasat

- PILA BLÁZQ EZ

El que va ser alcalde de Barcelona durant cinc anys amb el Partit dels Socialiste­s de Catalunya, Jordi Hereu, prodiga passió quan parla de satèl·lits, òrbites, constel·lacions espacials i, sobretot, de connectivi­tat universal per portar internet a l’últim racó. Es nota en la seva veu, la seva mirada i, fins i tot, en els seus gestos, durant l’entrevista concedida aquesta setmana a La Vanguardia, la primera des que va accedir al càrrec de president d’Hispasat l’octubre del 2020.

Com ha aconseguit capgirar el compte de resultats en tan sols un any?

Ha estat un esforç col·lectiu, de tot l’equip. Quan vaig arribar, vam fer una lectura molt honesta de la situació i després de redreçar el rumb de la companyia hem tornat als beneficis. La facturació va pujar el 2021 un 15%, fins a 181 milions, i vam guanyar 55,8 milions d’euros (el 2020 hi va haver pèrdues de 75,6 milions). Això ha estat possible per l’impuls del negoci tradiciona­l d’Hispasat, la gestió d’infraestru­ctures satel·litàries per donar connexió de vídeo i televisió. Vam impulsar el negoci amb la compra a Telefónica del negoci de MediaNetwo­rks al Perú i ja distribuïm més de 1.300 canals de vídeo i televisió. Paral·lelament, vam apostar pel que en el nostre pla de negoci anomenem Nueva Hispasat, que potencia el satèl·lit com a instrument per entrar en altres negocis, com ara la mobilitat, la connectivi­tat de les dades, amb un repte principal: el desenvolup­ament de banda ampla rural a Espanya i a Llatinoamè­rica.

A la presentaci­ó del Pla Estratègic d’Hispasat, va assegurar que el 2022 seria possible veure cobert el 100% del territori espanyol amb una internet de 100 mb. S’aconseguir­à aquest repte?

Li asseguro que ho intentarem. Ara el satèl·lit ens permet donar connexió a internet on altres tecnologie­s no arriben, que són alguns centenars de milers de persones i milions d’hectàrees a Espanya. És important que la gent prengui consciènci­a que no ha d’estar aguantant amb una connexió d’un mega, que amb la instal·lació d’una antena i un mòdem, que està totalment subvencion­ada, i una connexió de 60 euros al mes pot tenir internet de qualitat, 100 megabits en qualsevol lloc d’Espanya per teletrebal­lar, consumir contingut de plataforme­s i, per descomptat, per transforma­r negocis agrícoles i ramaders, la gestió forestal, etc

Un dels objectius de l’Agenda Digital 2025 és aquesta connexió al 100% de tot el territori. Què li impedeix al Govern central comprar el seu pla?

Nosaltres estem posant tot el nostre esforç i qualsevol suport perquè això sigui universal serà benvingut. Sobre el paper, tots, Govern central, companyies de telecomuni­cacions i nosaltres estem alineats. Això ha de ser un esforç conjunt, un projecte de país.

Alguna petició concreta per al Govern de Perdro Sánchez?

És evident que qualsevol ajuda pública per abaixar el preu i igualar l’esforç d’accés a una connexió de qualitat al camp i a la ciutat seria benvinguda. Jo crec que el 2022 és l’any de la veritat per aconseguir aquest repte.

Gran part de les pèrdues de l’any 2020 van ser conseqüènc­ia del reconeixem­ent del deterioram­ent del valor dels seus actius.

Els satèl·lits d’Hispasat estan preparats per a la Nueva Hispasat?

Una vegada vam ajustar els nostres actius l’any passat, ara estem en condicions de respondre amb garanties tots els nostres clients. Tenim nou satèl·lits en sis posicions orbitals i, a finals d’any, en llançarem un de nova generació, Amazonas Nexus. Per tant, tenim les infraestru­ctures adequades per a les demandes del present i del futur del mercat. Li estem traient molt de profit a la capacitat, donant un bon servei de vídeo a Espanya, Amèrica i a l’Atlàntic Nord i Sud. Amb l’Amazonas Nexus enfortirem les noves necessitat­s.

De quin tipus?

Estem evoluciona­nt de llogar capacitat satel·litària, el nostre negoci històric, cap a la prestació de serveis a tota la cadena de valor directamen­t a les empreses. El repte és passar dels actuals 100 clients a 800. Geogràfica­ment, creixerem a Llatinoamè­rica, ampliarem presència a Amèrica del Nord i entrarem per primera vegada a l’Àfrica i l’Orient Mitjà.

També competiran en el New Space, on ja han entrat empresaris com Elon Musk o Jeff Bezos ?

Res de l’espai no ens és aliè. Combatrem totes les batalles. Ampliant negoci als tradiciona­ls satèl·lits geoespacia­ls i també serem al món del New Space. De fet, ja hi som, som l’única empresa espanyola que participa en la constel·lació de satèl·lits d’òrbita baixa europea. Un bon exemple que explica per què es va crear Hispasat, com l’operador de telecomuni­cacions per satèl·lit que permet que Espanya tingui un paper important en el debat sobre el present i el futur de l’espai i, per tant, un instrument estratègic de país i el primer gran exemple de col·laboració publicopri­vada.

Com a exalcalde de Barcelona, com veu aquesta edició del Mobile World Congress i el futur de la fira a Barcelona, la possible competènci­a de Madrid?

Em fa una immensa il·lusió ser amb Hispasat al Mobile explicant-li al món l’orgull de portar una companyia que celebra el seu 30è aniversari amb prou humilitat per apostar per la transforma­ció per continuar desenvolup­ant-se. Aquesta edició serà un èxit. Respecte a Barcelona, ha de confiar en les seves capacitats i ubicar-se al món sabent que les ciutats que confien en elles mateixes veuen qualsevol altra ciutat com una possible cooperació, no un enemic. ■

Mobile World Congress “Barcelona ha de confiar en les seves capacitats i ubicar-se al món”

 ?? EMILIA  UTIÉRREZ ?? Jodi Hereu, president d’Hispasat, durant l’entrevista amb La Vanguardia
EMILIA UTIÉRREZ Jodi Hereu, president d’Hispasat, durant l’entrevista amb La Vanguardia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain