La Vanguardia (Català-1ª edició)

Suris, en la revolució solar

La centenària empresa ha arribat a un acord amb NetOn Power per desenvolup­ar projectes d’autoconsum en clients industrial­s

- LORENA FARRÀS

Al llarg dels seus cent anys de vida, la firma d’enginyeria Suris s’ha hagut d’anar adaptant als nous temps per poder seguir endavant. Ara s’ha afegit a la revolució de l’energia solar i ho ha fet de la mà de la plataforma d’autoconsum industrial NetOn Power. Les dues companyies han firmat un acord de col·laboració per desenvolup­ar conjuntame­nt projectes d’autoconsum en clients industrial­s. NetOn Power s’ocupa del finançamen­t de les instal·lacions i Suris, de la construcci­ó, operació i mantenimen­t.

Els orígens de Suris es remunten al 1918, al districte del Poblenou de Barcelona, com a empresa dedicada al bobinatge de motors i instal·lacions elèctrique­s. El 1985, va ser adquirida per dos dels seus treballado­rs, que van infondre aires nous. “Teníem clara la capacitat de l’empresa i li vam donar impuls amb la incorporac­ió de nova tecnologia”, explica Albert Segarra, actual director executiu de Suris i copropieta­ri amb Ramon Gasch. Segarra va entrar a treballar a la companyia amb 16 anys i Gasch, amb 18.

Amb seu a Barcelona i una plantilla de més de 230 persones, Suris s’ocupa de totes les fases del procés constructi­u, des del disseny fins a l’execució, supervisió, control de qualitat, legalitzac­ió, posada en servei i mantenimen­t d’una edificació. Els panells solars són la cirereta. Segarra assenyala que el sector terciari (habitatges, hotels, hospitals, centres comercials...) suposa més de la meitat del negoci, seguit de l’industrial.

Entre els projectes realitzats per Suris, destaca la instal·lació de l’hospital covid de Bellvitge. “En només 109 dies vam gestionar una inversió de 15 milions d’euros”, recalca Segarra. Gràcies a l’adjudicaci­ó d’aquesta obra, Suris va tancar el 2020 –un any especialme­nt marcat per la crisi de la covid– amb una facturació de 40 milions d’euros. La companyia va aconseguir mantenir la xifra de negoci el 2021, que va ser pròxima als 41 milions, i per a l’actual exercici preveu aconseguir els 45 milions.

L’activitat de Suris se centra ara a Catalunya, després d’uns anys amb forta activitat exterior. “Operar fora del país exigeix grans esforços i des de la pandèmia ens estem centrat al mercat local”, reconeix el director executiu. Tot i això, Segarra alerta del perill del que qualifica com “la política del no que s’ha instal·lat a Catalunya”. Segons la seva opinió, aquest corrent ha portat que es “perdessin projectes com l’ampliació de l’aeroport o l’Hermitage”. “El futur de les empreses com Suris passa per les inversions”, recorda.

Més enllà de l’administra­ció pública, en la llista de clients de Suris figuren fons d’inversió, companyies constructo­res o l’aerolínia Vueling, per a la qual han construït un hangar. ●

La firma d’enginyeria amb seu a Barcelona ocupa 230 persones i va facturar 41 milions el 2021

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Albert Segarra, director executiu de Suris
ANA JIMÉNEZ Albert Segarra, director executiu de Suris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain