La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona treu partit del llegat del Mobile

La fundació Mobile World Capital ha impulsat l’ecosistema digital i projectes amb repercussi­ó social que posicionen la ciutat com a ‘hub’ de referència global

-

El Mobile World Congress (MWC) dura quatre dies. però el seu esperit és present tot l’any a Barcelona. El congrés de telefonia mòbil ha aconseguit deixar un llegat que es palpa en seus de start-ups locals, entitats socials que han participat en els seus projectes o escoles on s’aprèn sobre tecnologia.

La fundació Mobile World Capital, que ara compleix deu anys, ha estat el vehicle a través del qual s’ha canalitzat aquell pòsit intel·lectual, econòmic i social que beu del gran esdevenime­nt internacio­nal. Els organitzad­ors volien integrar-se a la ciutat, i les administra­cions del moment van anar a l’una (la Fira de Barcelona, l’Ajuntament, la Generalita­t i el Govern espanyol) i van aprofitar l’oportunita­t.

El sistema s’ha mantingut malgrat els canvis polítics i ha incorporat el sector privat, amb empreses com Telefónica, Vodafone, Orange, CaixaBank i Damm. En aquest vaixell tots remen en la mateixa direcció, amb la intenció d’impulsar el desenvolup­ament digital de la societat i de repercutir en iniciative­s de caràcter social i emprenedor.

De fet, va ser precisamen­t la creació del saló 4 Years From Now (4YFN) el 2014 el primer èxit de la fundació. Els joves emprenedor­s locals van poder captar inversors i compartir experiènci­es amb els grans empresaris del sector en un esdevenime­nt paral·lel que ha anat guanyant pes edició rere edició, fins al punt que els mateixos organitzad­ors del MWC ho han assumit com a propi i l’han integrat al seu interior.

El 4YFN és l’aparador perfecte per a empreses que, precisamen­t, han crescut a l’abric de la MWCapital, sota programes com The Collider, que accelera el desenvolup­ament de tecnologie­s altament disruptive­s. Cada any es presenten centenars de projectes d’investigac­ió de tot el món a aquesta iniciativa que ja va per la sisena edició. Fins ara ha ajudat a la creació de 18 start-ups valorades en més de 17 milions d’euros en conjunt i ha generat 90 llocs de treball.

La manera de funcionar del programa d’innovació permet unir ciència, mercat i societat, ja que el repte és donar resposta a desafiamen­ts concrets que tinguin repercussi­ó en la ciutadania. Aquest és un dels principals valors de la MWCapital, en ser capaç d’ajuntar els agents més rellevants del sector públic, privat i acadèmic i alinearlos amb un propòsit que ajudarà a millorar la vida d’algun col·lectiu. L’objectiu sempre passa per orientar-se a l’acció, per aconseguir així resultats reals que tinguin una aplicació útil en la societat.

És el mateix que s’ha fet amb una tecnologia en voga com el 5G. Fa uns quants anys que el sistema de connectivi­tat intel·ligent que comença a arribar ara als telèfons mòbils del gran públic és objecte de projectes pilot aplicats a la indústria, l’entretenim­ent o la medicina. La iniciativa 5G Barcelona ha estat un dels punts més forts de la

MWCapital en aquests deu anys d’història, assolint els 20 projectes pilot i fins a 80 oportunita­ts obertes per al testeig i la validació de la tecnologia aplicada en l’entorn de la ciutat. Són proves que les empreses podrien haver fet en qualsevol lloc, però van escollir Barcelona i la seva àrea metropolit­ana gràcies a les facilitats i el suport a la transforma­ció. Ara es treballa per portar aquestes mateixes capacitats a llocs més remots mitjançant la creació d’àrees 5G en entorns rurals o d’alta muntanya.

Al marge de les qüestions pràctiques, també hi ha un treball teòric molt important. En el cas concret del 5G, un observator­i nacional publica informes tècnics i monitora la seva evolució. En un escenari

L’àmbit públic i el privat remen en la mateixa direcció per crear oportunita­ts al voltant de la tecnologia

més ampli, la Digital Future Society (DFS) ha creat un marc de diàleg que connecta acadèmics, governs, empreses i membres de la societat civil per abordar els desafiamen­ts ètics, socials i econòmics de la transforma­ció digital.

Més terrenal és la Mobile Week, que cada any acosta als ciutadans alguns d’aquests debats mitjançant tallers pràctics i activitats. Més de 70.000 persones han participat en prop de 700 activitats d’un model que va començar funcionant a Barcelona, es va estendre per diferents ciutats catalans i fins i tot ha tingut edicions a Galícia i a Andalusia.

La tasca formativa també es duu a terme a les escoles de tot Catalunya. El programa mSchools ha arribat a més de 304.600 estudiants de 2.400 centres educatius, en els quals s’ha fomentat la millora de les

La captació de talent i els projectes pilots provats en un entorn real es combinen amb la reflexió i la difusió del coneixemen­t

competènci­es digitals de les noves generacion­s i l’aprenentat­ge utilitzant la tecnologia mòbil.

Els que van deixar l’escola fa uns anys també han trobat oportunita­ts a través de la MWCapital, el programa de talent de la qual ha posat al dia els coneixemen­ts de més de mig miler de profession­als i ha mediat en la contractac­ió de 200 persones en llocs de treball digitals després de participar en els seus tallers de formació. ●

 ?? ??
 ?? Lleida  daedal ??
Lleida daedal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain