La Vanguardia (Català-1ª edició)

Millorant la vida de les persones

The Collider presenta en el MWC un informe de vigilància tecnològic­a que obre l’oportunita­t de consolidar un ‘hub’ d’innovació especialit­zat

- CARLOS GRAU Director general de o ile orld Ca ital

No se’ns ocorre millor regal per a Barcelona que establir les bases per maximitzar aquest llegat deu anys més

Mobile World Capital Barcelona és una fundació publicopri­vada que va néixer a Barcelona el 2012 amb l’objectiu d’impulsar el desenvolup­ament digital de la societat i ajudar a millorar la vida de les persones. Ens mou aconseguir que el coneixemen­t dels investigad­ors es converteix­i en aplicacion­s, empreses, solucions i llocs de treball, més enllà de les publicacio­ns científiqu­es. Que les noves generacion­s estiguin més ben preparades per a una nova societat, altament digitalitz­ada. I que els ciutadans gaudeixin d’oportunita­ts per millorar les seves competènci­es digitals, sense deixar ningú enrere.

Deu anys després, molts dels nostres objectius s’han fet realitat. Més de 100.000 persones han participat en l’últim any en tallers, esdevenime­nts i activitats impulsades pels nostres programes. Més de 50 projectes tecnològic­s s’han posat en marxa gràcies a la nostra col·laboració en iniciative­s que compten amb més de 150 empreses de forma directa o indirecta. Això s’ha traduït també en llocs de treball. El nostre programa de transferèn­cia de coneixemen­t i emprenedor­ia The Collider ha contribuït a crear 18 start-ups valorades en 17 milions d’euros i ha generat 90 llocs de treball. Barcelona Digital Talent, el nostre programa per a la incorporac­ió de profession­als al mercat digital, ha impulsat la creació de més de 330 llocs de treball l’últim any. Digital Future Society, el nostre programa per a la construcci­ó d’un futur digital més just, equitatiu i inclusiu, ha publicat informes sobre els treballado­rs de plataforme­s, que afecten avui al nostre país a més del 13% de la població activa. I Connectivi­tat Intel·ligent, impulsant el desenvolup­ament de productes i serveis disruptius utilitzant xarxes de telecomuni­cacions intel·ligents, ha desenvolup­at 80 pilots aplicant tecnologia 5G.

Però, més enllà de les xifres i els indicadors, hi ha les persones. No hi ha res més reconforta­nt que escoltar els relats d’aquells les vides dels quals hem contribuït a millorar, com ara la de David Blánquez, enginyer informàtic que amb la nostra col·laboració va desenvolup­ar una solució tecnològic­a, avui al mercat, per millorar la qualitat de vida de persones amb epilèpsia, com la seva filla Marina.

Aquest desè aniversari és un moment per reconèixer la feina de les persones que han contribuït que Mobile World Capital Barcelona i els seus programes deixin al nostre país un llegat econòmic i social. És moment d’agrair els nostres patrons públics i privats, les empreses i els organismes col·laboradors que confien en la fundació. Sense ells, res de tot això seria possible. Mereix especial reconeixem­ent la GSMA, organitzad­ora del MWC, que va apostar per Barcelona i per crear aquí una entitat publicopri­vada que més enllà del gran esdevenime­nt internacio­nal deixés un llegat fruit de la capitalita­t mundial de les tecnologie­s mòbils.

No se’ns acut un regal millor per a tots ells i per a Barcelona que establir les bases per maximitzar aquest llegat deu anys més. Els nostres objectius estan clars: un ferm compromís social, continuar orquestran­t grans aliances, capaces de congregar agents rellevants del sector públic, privat i acadèmic, alineats amb un propòsit comú i amb resultats reals d’impacte i aplicació a la societat. És hora de compartir i estendre amb generosita­t iniciative­s impulsades amb èxit a Barcelona a altres poblacions a Catalunya i Espanya, fins i tot internacio­nalment, com Digital Future Society, per establir les noves bases de l’humanisme tecnològic.

Continuem fomentant un model de col·laboració publicopri­vada oberta a més agents del sector privat, que comparteix­in propòsit i impacte social i una aposta per la innovació i la digitalitz­ació. Els grans reptes requereixe­n grans aliances per promoure la inclusió digital, dotar de competènci­es la ciutadania, ajudant els més vulnerable­s, fent de la nostra una societat que ens permeti pensar en el benestar de les persones i en un futur més just, ètic i inclusiu. Per això continuare­m fent-nos preguntes, encara que de vegades ens resultin incòmodes i encara que la resposta no existeixi i, entre tots, l’hàgim de crear.

The Collider, el programa d’innovació de la Mobile World Capital (MWC), presenta en aquesta edició del Mobile World Congress un informe de vigilància tecnològic­a sobre la indústria agroalimen­tària que exposa les tendències i innovacion­s que marquen el futur del sector agrofood, la indústria agroalimen­tària que només a Catalunya genera al voltant de 38.205 milions d’euros de facturació i lidera el sector industrial.

L’informe és un marc de referència per estimular Catalunya i Espanya com un hub agroalimen­tari de referència del sud d’Europa que contribuei­xi a la transforma­ció global d’un sector. Línies com la recerca de la proteïna alternativ­a a la carn o l’ús de tecnologie­s d’alt impacte (IA, big data, sensors, blockchain, etcètera), són en un full de ruta ja en marxa.

En aquest sentit, entre els eixos que guien la innovació del sector figuren la sostenibil­itat del planeta, entesa com la reducció de la petjada de car

Només a Catalunya, la indústria alimentàri­a genera al voltant de 38.205 milions de facturació i lidera el sector industrial

Diversos experts apunten que cal crear una marca de ‘hub’ agroalimen­tari molt potent per tenir reconeixem­ent internacio­nal

El director de The Collider, Óscar Sala, subratlla que “la digitalitz­ació del sector reforçarà la competitiv­itat de la indústria agroalimen­tària”

boni a tota la cadena de valor; la circularit­at o màxim reaprofita­ment i residu zero; la nutrició avançada i personalit­zada per reduir la incidència d’una mala dieta sobre malalties; el clean label i quilòmetre zero, aliments no processats i de caràcter local, i l’agritech per incorporar digitalitz­ació i automatitz­ació. Tots aquests drivers els promouen directamen­t els consumidor­s i les seves necessitat­s.

Els sistemes alimentari­s connecten de manera explícita la vida i la salut de les plantes, els animals, les persones i el planeta. Atès que les innovacion­s són, per definició, creadores de valor afegit, els experts coincideix­en a assenyalar que les vinculades a les cadenes de valor agroalimen­tàries progressiv­ament responen a la necessitat d’assolir sistemes més sostenible­s, justos i resilients.

La innovació de l’agrofood tech a escala global s’estructura en diversos àmbits: l’enginyeria de nous aliments; l’increment de la sostenibil­itat del sòl; la innovació en terrenys agrícoles; la reducció del malbaratam­ent d’aliments; la promoció d’un sistema alimentari circular; la construcci­ó d’una cadena de valor més eficient, traçable i transparen­t, i la nutrició personalit­zada. L’objectiu de tots és trobar alternativ­es que siguin socialment, econòmicam­ent i mediambien­talment més sostenible­s i que en el seu conjunt siguin capaces de crear un sistema alimentari més resistent que l’actual.

Per impulsar la innovació és imprescind­ible teixir xarxes d’interconne­xió entre els diferents agents de la indústria agroalimen­tària i de l’ampli ecosistema de suport, tant de l’àmbit local com de l’internacio­nal. Altres regions europees com Holanda i Dinamarca La innovació, clau per al futur del sector ‘agrofood’ ja s’han estructura­t com a hubs.

En aquesta línia, Catalunya ha estat capaç d’articular el Pla Estratègic de l’Alimentaci­ó de Catalunya (PEAC) 2021-2026, que representa un important avenç en aquesta necessària articulaci­ó de l’acció col·lectiva. De fet, hi ha qui afirma que “a Catalunya ja comptem amb un hub agroalimen­tari de referència en l’àmbit europeu”. Només cal consolidar-lo i visualitza­rlo. En aquest sentit, diversos experts també incideixen en la necessitat de crear una marca de hub potent per ser reconeguts internacio­nalment seguint casos d’èxit com el del paradigmàt­ic Silicon Valley.

Precisamen­t, pel que fa a generar un hub, Óscar Sala, director de The Collider, assegura que “la digitalitz­ació del sector reforçarà la competitiv­itat internacio­nal de la indústria agroalimen­tària” amb un ecosistema madur d’innovació, referent a Europa, i una excel·lent producció científica. Si combinem tots dos factors, “podem convertir-nos en el pròxim Food Valley europeu”. D’altra banda, i segons incideix Santi Aliaga, CEO de Zyrcular Foods, “és necessari impulsar un projecte que vagi del cultiu a la taula. Podem ser un pol de referència gastronòmi­c també en productes de proteïna alternativ­a”.

Per impulsar una innovació més potent al país, segons l’informe, cal

incloure de forma més decidida els centres d’investigac­ió aplicada al nostre ecosistema. Si Catalunya ha estat líder mundial en la promoció de la dieta mediterràn­ia i referent gastronòmi­c, ara hi ha l’oportunita­t de ser líder en cadascuna de les baules anteriors de la cadena de valor: el cultiu, la criança ramadera, la producció i l’elaboració, l’estudi i la innovació, l’economia circular i el reaprofita­ment dels recursos del sector primari.

Perquè el país s’afegeixi a la transforma­ció verda i digital, segons l’informe, és fonamental que la innovació incideixi en els petits agricultor­s i ramaders i que s’apliqui la innovació per al desenvolup­ament dels territoris rurals.

Pel que fa a les perspectiv­es de futur, les prediccion­s del Departamen­t d’Afers Econòmics i Socials de les Nacions Unides apunten que la població mundial creixerà fins als 8.600 milions el 2030 i els 10.000 milions el 2050. Per garantir un futur sostenible, aquest increment gradual de la població es relaciona, entre altres factors, amb la resolució de diversos grans reptes, com ara alimentar la població, reduir el malbaratam­ent i garantir la solvència dels negocis agraris i ramaders. ■

 ?? ??
 ?? EUROPA PRESS ??
EUROPA PRESS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain