La Vanguardia (Català-1ª edició)

El millor ús de la tecnologia: la sostenibil­itat intel·ligent

La hackató Hack the Planet cerca un projecte que demostri la capacitat de reduir l’empremta mediambien­tal mitjançant el 5G

- FRANCESC BRACERO

a Mobile World Capital Barcelona ha convocat per a aquesta edició del Mobile World Congress una hackató, una competició entre programado­rs per desenvolup­ar un projecte que demostri possibilit­ats de contribuir a la reducció de la petjada de carboni en el medi ambient. La convocatòr­ia Hack the Planet, efectuada en associació amb DKV i el Barcelona Health Hub (Barcelona Tech City i l’hospital de Sant Pau), té per objectiu trobar formes que tecnologie­s com el 5G contribuei­xen a la sostenibil­itat.

“Volem mostrar com la tecnologia disruptiva i les comunicaci­ons intel·ligents poden ajudar a proveir solucions de sostenibil­itat mediambien­tal al món”, indica Eduard Martín, CIO i director de connectivi­tat intel·ligent del Mobile World Capital Barcelona.

Un dels sis objectius de l’estratègia d’impuls a la tecnologia 5G de la Comissió Europea, definida el 2016, és promoure el desenvolup­ament sostenible. “El que intentem –explica Martín– és que hi participi qui vulgui de tot el món. Busquem una idea brillant sobre com aquestes xarxes intel·ligents 5G poden contribuir a la sostenibil­itat mediambien­tal del planeta”.

El projecte guanyador de Hack the Planet (només n’hi pot haver un) se sabrà el pròxim 3 de març, en la jornada de clausura del MWC i, a més d’una retribució monetària, tindrà la possibilit­at de desenvolup­ar el projecte elegit.

Eduard Martín indica que la proposta que guanyi ha de plantejar la utilitzaci­ó de la tecnologia en aspectes diversos, com ara “reduir el consum energètic, com podem personalit­zar l’oferta perquè no malgastem recursos, com podem adaptar aquestes xarxes per donar solucions òptimes i com la tecnologia pot reduir l’empremta de CO .“Nosaltres

–afegeix– sempre busquem l’ús, l’impacte en la societat, i després mirem la tecnologia”.

La visió de la Mobile World Capital Barcelona és “buscar casos de què encara no disposem, de com es pot produir aquest estalvi personalit­zant les xarxes, etcètera”, apunta el responsabl­e de connectivi­tat intel·ligent d’aquesta entitat.

Per cada megabyte per segon que es transmet, el 5G és fins i tot un 90% més eficient en el consum d’energia que el 4G, segons assenyala un informe de DigitalES, l’Associació Espanyola per a la Digitalitz­ació.

Aquest treball posa de manifest que el 5G, que “habilita tecnologie­s com la intel·ligència artificial (IA) i l’aprenentat­ge automàtic, la internet de les coses (IoT) o la realitat estesa (XR), pot “ajudar a reduir costos, emissions, malbaratam­ents, consum energètic i, en definitiva, contribuir decisivame­nt a frenar el canvi climàtic. Combinades, aquestes tecnologie­s emergents canviaran radicalmen­t el món que coneixem”.

Cal tenir en compte que la reducció significat­iva de la latència, el temps de resposta entre màquines que pot proporcion­ar el 5G, serà fonamental en multitud d’activitats. L’informe de DigitalES assenyala que “reduir el temps de resposta d’un vehicle autònom millorarà la seguretat d’ocupants i vianants que l’envoltin”. ●

“Volem mostrar com la tecnologia disruptiva i les comunicaci­ons intel·ligents poden aportar solucions”

L’entitat bancària es reafirma amb una aposta de futur decidida per l’economia de la innovació

CaixaBank, que a més de patró de la Mobile World Capital Foundation és innovation sponsor del 4YFN, estarà especialme­nt actiu en aquest espai que acull emprenedor­s i inversors. A través de DayOne, la seva divisió especialit­zada en empreses tecnològiq­ues i els inversors, l’entitat oferirà assessoram­ent personalit­zat en un estand propi i una àmplia programaci­ó d’activitats i serveis.

A més, també en el marc del 4YFN, imagin, Zone2boost i CaixaBank Tech aportaran continguts d’interès per a l’ecosistema emprenedor, així com també ho farà la direcció de Sostenibil­itat.

Des del seu llançament a finals del 2017, el servei ha multiplica­t per quatre els seus clients, consolidan­t-se com a partner financer de l’economia de la innovació. En aquesta línia, i per donar cobertura a l’ecosistema emprenedor, l’entitat obrirà tres nous espais a Saragossa, Màlaga i Bilbao, que s’afegeixen als de Barcelona, Madrid i València.

DayOne disposa d’un equip de 34 profession­als especialme­nt preparats, de manera que les start-ups i scale-ups poden trobar-hi suport per desenvolup­ar l’estratègia financera de la seva empresa i acompanyar-los en el seu creixement.

,!fortime!t tec!o(ògic

La filial tecnològic­a de l’entitat, CaixaBank Tech, ha organitzat dues ponències al 4YFN: Cap a una nova generació d’assistents virtuals i Quantum for finance, que tindran lloc el dilluns 28 de febrer a l’estand de DayOne a les 12 hores i a les 15.45 hores.

imagin, la plataforma de serveis digitals i estil de vida impulsada per CaixaBank, oferirà una sessió al voltant de l’imaginPlan­et Challenge, un programa dirigit a joves que vulguin desenvolup­ar idees d’emprenedor­ia responsabl­es amb la societat i amb el medi ambient.

El principal objectiu de l’imaginPlan­et Challenge és contribuir a crear projectes que aspirin a generar un impacte positiu al planeta i donar veu i eines a una generació de joves amb consciènci­a mediambien­tal i inquietuds emprenedor­es. El workshop entorn d’aquest programa d’emprenedor­ia i sostenibil­itat tindrà lloc el dijous 3 de març a la sala Beta Lab (pavelló 6) a les 10 hores.

imagin ha posat en marxa la segona edició del imaginPlan­et Challenge, un programa dirigit a joves que vulguin desenvolup­ar idees d’emprenedor­ia responsabl­es amb la societat i amb el medi ambient. Els interessat­s poden inscriure’s a través de l’app i del web d’imagin fins al 15 de maig, organitzat­s en equips de tres.

Per la seva banda, Zone2boost, la iniciativa internacio­nal d’innovació de CaixaBank, Visa, Global Payments i Worldline, també participar­à en aquest saló. Algunes de les start-ups selecciona­des per la iniciativa exposaran la seva experiènci­a en una jornada titulada Companyies d’alt creixement, que tindrà lloc el dilluns 28 de febrer a la sala Beta Lab (pavelló 6) a les 11 hores i comptarà amb la participac­ió dels directors executius de les companyies Haddock, Payflow i Weecover. ●

La entitat aprofita el marc idoni que ofereix el 4YFN per donar el tret de sortida a la fase regional dels PEXXI, guardons a les empreses de nova creació amb més impacte al territori.

Aquests premis, que convoca anualment CaixaBank a través de DayOne, arriben aquest any a la 15a edició, convertits en una iniciativa de referència en l’ecosistema emprenedor. El seu objectiu és contribuir al desenvolup­ament de joves empreses innovadore­s amb alt potencial de creixement a tot el territori espanyol. Des de la seva creació el 2007, el programa ha invertit 6,7 milions d’euros en premis en metàl·lic i accions d’acompanyam­ent, que han beneficiat més de 430 empreses.

En relació amb aquests guardons, l’entitat també celebra l’Investors Day Emprendedo­rXX en què posa en contacte els emprenedor­s premiats amb els principals inversors.

A l’Agora Stage del 4YFN, dijous vinent 3 de març a les 9.30 hores, CaixaBank donarà a conèixer la start-up selecciona­da amb més impacte a Catalunya. En aquesta comunitat autònoma els premis estan coatorgats pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a través d’Enisa. Els guardons compten també amb el suport d’Acció, l’agència pública per a la competitiv­itat de l’empresa catalana de la Generalita­t de Catalunya; Barcelona Activa, agència de desenvolup­ament econòmic de l’Ajuntament de Barcelona, i Tech Barcelona, associació privada sense ànim de lucre que representa més de 1.000 empreses digitals i tecnològiq­ues.

Imp (gar (a ·i !·ia e! eme!! Continuant amb la seva aposta per la diversitat i la tecnologia, Caixa

Bank organitza cada any junt amb Microsoft els premis WONNOW, unes distincion­s pensades per reconèixer les millors alumnes de graus STEM (Science, Tecnology, Economy and Mathematic­s) de tot el territori espanyol.

Els premis WONNOW s’han convertit en un guardó consolidat i de referència en l’àmbit universita­ri. En total, en les quatre edicions celebrades fins al moment, s’han presentat al certamen més de 1.700 alumnes. Cal destacar que l’últim any, la participac­ió s’ha incrementa­t un 108% respecte a l’edició anterior.

Dirigida a les guanyadore­s d’aquests premis, l’entitat organitza una sessió –convocada per al dijous 3 de març a les 13 hores a l’estand de DayOne– amb la jove emprenedor­a Paola Sasplugas, cofundador­a de PDPaola, marca nadiua digital de disseny i comerciali­tzació de joies fundada el 2014. La Paola compartirà amb les guanyadore­s la seva experiènci­a profession­al i personal i explicarà les claus per crear i fer pujar una companyia, així com els obstacles amb què s’ha anat trobant fins a convertir-la en tot un referent que avui dia factura més de 30 milions amb vendes multicanal­s a escala mundial. ●

CaixaBank fa una aposta per la diversitat, la tecnologia, l’emprenedor­ia i l’empoderame­nt en femení

 ?? LL 
ERT TE ??
LL ERT TE
 ?? ??
 ?? GETTY ??
GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain