La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona reacciona contra la doble cara de la digitalitz­ació

Digital Future Society eleva el debat sobre l’humanisme tecnològic amb l’objectiu que ningú no es quedi enrere en la gran transforma­ció del segle XXI

-

es d’efectuar operacions bancàries amb la progressiv­a desaparici­ó dels clàssics caixers fins a concertar una cita amb el metge en un context on la telemedici­na es va imposant. Cada vegada més, la digitalitz­ació vertebra les tasques quotidiane­s de la població. Un recorregut imparable que s’ha vist accelerat per la pandèmia de la covid. Però realment tothom està preparat per a aquest canvi?

Segons un informe de la Comissió Europea, el 43% dels ciutadans espanyols i el 37% dels catalans no tenen les competènci­es informàtiq­ues bàsiques que es requereixe­n en l’actualitat. Es tracta de persones que, per exemple, no tenen els coneixemen­ts necessaris per moure’s amb facilitat en els entorns digitals. També hi ha el repte dels ciutadans que no tenen una connexió a internet adequada. Sobretot són persones grans, però les anomenades fractures digitals ara ja són una emergència i també afecten les capes de població més vulnerable­s econòmicam­ent, entre altres col·lectius. “És la doble cara de la transforma­ció digital, que al mateix temps que ofereix beneficis també acaba creant desigualta­ts socials”, valora la directora de Digital Future Society, Cristina Colom.

Impulsada per la Mobile World Capital Barcelona i el Ministeri d’Afers Econòmics i Transforma­ció Digital del Govern d’Espanya, Digital Future Society posa sobre la taula el debat i aspira a consensuar solucions. “Som l’element aglutinant entre les administra­cions públiques i privades, activistes socials i estudiosos”, assegura Colom, que considera que les sortides per superar el repte de l’emergència digital han de generar-se a través de la “feina conjunta” entre els sectors. “No som fora de temps. Però fa falta posar-s’hi de veritat”, alerta.

La iniciativa radica a Barcelona. Per segon any consecutiu, tornarà a ser present al MWC Barcelona i serà l’altaveu del debat sobre els drets de la societat connectada en l’àmbit global. L’escenari és immillorab­le. Amb tot, la ciutat catalana es postula com la capital de l’humanisme tecnològic. Un terme que Colom defineix com “posar la tecnologia al servei del ciutadà”.

Els biaixos i les discrimina­cions que poden generar la intel·ligència artificial i els algoritmes, l’ús clar de les dades personals i el respecte a la privacitat, la desinforma­ció i les fake news... els reptes són variats. “Tots han de tenir un enfocament de 360 graus, no els pot abordar només un país”, adverteix la directora de Digital Future Society. “La transforma­ció digital és imparable, ha d’ajudar a progressar”, considera Colom.

En diversos punts d’aquest procés de digitalitz­ació s’està demostrant que la societat es va abraçar a les pantalles sense estar realment preparada. “Alguns reptes no els anticipem”, reconeix Colom. Però la tecnologia avança tan ràpidament que quan encara no s’han solucionat els reptes antics comencen a generar-se’n de nous, com ara els drets de les persones en els nous ecosisteme­s virtuals com el metavers. “Com ens protegirem en aquests entorns?”, es pregunta la directora de Digital Future Society. “Diferents empreses llancen el seu entorn virtual. Tindrem els mateixos drets en tots?”, es pregunta. Segons Colom, aquest tipus de sistemes digitals de nova creació es poden estendre. Per evitar que la societat torni a estar amb el peu canviat, considera que ara és el moment d’“analitzar-los, marcar una regulació i dur-la a terme en col·laboració publicopri­vada”. ●

 ?? Barc lon rXoa ??
Barc lon rXoa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain