La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mobile Week arriba a les petites empreses

Després de fer el salt a diverses localitats espanyoles, les jornades d’empoderame­nt digital s’obren a més sectors

- JOS, POLO

a néixer a Barcelona l’any 2017 per acostar la revolució tecnològic­a a la ciutadania i des d’aleshores no ha parat de créixer. Després d’estendre’s a diferents indrets de Catalunya, l’any passat Mobile Week va fer el salt a altres territoris d’Espanya com Alcalá de Henares, Ourense o Màlaga. En total, una vintena de localitzac­ions amb tallers, xerrades i activitats per empoderar la ciutadania en els canvis digitals. Aquest any, una de les novetats serà la incorporac­ió d’iniciative­s destinades a les petites empreses.

“És una de les capes més afectades per la digitalitz­ació”, argumenta la responsabl­e de Mobile Week de Mobile World Capital Barcelona, Cristina Colom. “Una petita o mitjana empresa és possible que no sobrevisqu­i sense entendre la digitalitz­ació. Però alhora, ara com ara un atac informàtic les podria matar”, reflexiona Cristina Colom posant en relleu que, per exemple, adquireixi­n coneixemen­ts en cibersegur­etat.

“Mobile Week és un dels programes que més està creixent”, reivindica Colom. A Catalunya aquesta vegada es durà a terme entre abril i maig i a Barcelona, concretame­nt, se celebrarà del 28 de març al 3 d’abril amb temes com drets digitals, habilitats tecnològiq­ues, el paper de l’educació, la desinforma­ció, cultura, creativita­t... l’esperit és pedagògic. “L’objectiu és continuar creixent”, descriu la responsabl­e de la iniciativa.

Un dels actes que desperta més interès són els Family Days, els dies destinats a les famílies. “Fem tota una sèrie d’activitats específica­ment pensades per als més petits”, diu Colom. També programen tenint en compte els que són una mica més grans amb temes com el canvi climàtic o el sexe en l’entorn d’internet. ●

El sector tecnològic ha estat un dels pocs que han creat ocupació neta durant el primer any de pandèmia. El 2021 el sector TIC a Catalunya ha generat una demanda de 38.944 nous llocs de treball, cosa que ha suposat un increment del 54% respecte al 2020. Les cinc posicions més demanades aquest any han estat els perfils de desenvolup­adors enginyers, analistes de dades i administra­dor de sistemes.

Així es desprèn de l’últim informe de talent digital elaborat per Barcelona Digital Talent, una aliança liderada per Mobile World Capital Barcelona i que integren organismes com el Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno), 22@Network, Tech Barcelona, Foment del Treball Nacional, Barcelona Global, Ajuntament de Barcelona i Generalita­t de Catalunya.

Concretame­nt la ciutat de Barcelona és el principal hub digital de Catalunya i aglutina un 79% de la demanda del talent digital amb un total de 30.687 noves ofertes de treball el 2021. L’informe reflecteix com l’interès per aquest tipus de profession­al és molt alt. Tal com mostra el gràfic, la tensió entre l’oferta i la demanda és notable. Per cada oferta d’ocupació digital registrada a la ciutat hi havia 19 candidats disponible­s, una ràtio més ajustada si es compara amb la disponibil­itat mitjana, situada en una oferta d’ocupació per 69 persones disposades a cobrir-la.

Amb aquestes dades a sobre de la taula, ningú no dubta que el sector digital està sent clau per a la recuperaci­ó de la crisi, i més encara tenint en compte els salaris que ofereix. Segons l’informe de Barcelona Digital Talent, els sous TIC se situen entorn dels 37.000 euros a Barcelona, una xifra que supera la mitjana de la ciutat, situada en uns 30.800 euros segons dades oficials del 2019. Si es compara amb altres ciutats (vegeu gràfic) s’observa com la capital catalana és una ciutat de costos salarials competitiu­s en relació amb altres ciutats del nord d’Europa, un atractiu reconegut per moltes empreses multinacio­nals que decideixen instal·lar a Barcelona el seu hub digital al sud d’Europa.

A més, si aquesta remuneraci­ó es posa en relació amb els costos de vida, el salari seria més alt, “situant-se a l’altura de ciutats com París o Amsterdam”, assegura l’informe. Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de Mobile World Capital Barcelona, assenyala que “és clau fomentar la recuperaci­ó de la crisi de la pandèmia reconverti­nt professio

 ?? DaÓ l   l Ól a ??
DaÓ l l Ól a
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain