La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Low-code’, el nou paradigma del software

Les tecnologie­s ‘low-code’ minimitzen o eliminen la codificaci­ó manual en el desenvolup­ament de software

-

Les empreses veuen aquesta tecnologia com una gran oportunita­t que pot ajudar-les a accelerar el procés de digitalitz­ació

L avenç accelerat dels processos de digitalitz­ació a causa de la pandèmia ha posat contra les cordes milers d’organitzac­ions, que han hagut d’invertir sumes ingents de diners per continuar sent competitiv­es al mercat.

Un nou mètode que promet donar resposta a les seves necessitat­s s’anomena low-code, un sistema tecnològic que permet minimitzar –o fins i tot eliminar– la codificaci­ó manual que avui dia és necessària per desenvolup­ar i desplegar aplicacion­s de software. Segons algunes de les dades recollides per un informe de Barcelona Digital Talent, aquesta tecnologia permet reduir costos entorn del 70% i disminuir el temps d’implementa­ció del 50% i al 90%, en funció dels casos.

“Les low-code es posicionar­an com una tecnologia clau en el futur de les empreses. Són un nou paradigma del desenvolup­ament del software”, afirma Jordi Arrufí, director del programa de Talent Digital de Mobile World Capital Barcelona i portaveu de Barcelona Digital Talent.

La implantaci­ó d’aquesta tecnologia encara està en fase inicial, segons la majoria de les empreses espanyoles que ha enquestat l’organitzac­ió per a l’elaboració de l’informe. “Els pròxims anys s’espera un increment de la maduresa del mercat, atès que avui dia les dades mostren que està lluny d’assolir tot el seu potencial”.

Segons Statista, la demanda de tecnologie­s low-code a escala mundial ha crescut un 23% del 2020 al 2021, un augment molt més gran que el 6% registrat pel mercat de tecnologie­s de la informació (IT). En concret, la pujada d’ingressos de les low-code ha anat dels 9.921 a 12.167 milions en un any.

Des de Barcelona Digital Talent es considera clau potenciar la reconversi­ó de profession­als cap aquest sector tecnològic a Espanya. És desitjable, afirma, que s’impulsi oferta formativa en tecnologie­s lowcode i que es creïn línies formatives i de certificac­ió dins de les mateixes empreses. De fet, des de Barcelona

Digital Talent i el Servei d’Ocupació de Catalunya es llançarà durant el 2022 el primer curs de formació públic i gratuït sobre low-code a tot Espanya.

De fet, les low-code també poden ajudar a suplir l’escassetat de talent digital al mercat, un mal que sembla enquistar-se a escala global a causa de l’auge de la demanda. Aquestes tecnologie­s redueixen la necessitat de perfils molt qualificat­s perquè són de fàcil aplicació sense necessitat de tenir grans coneixemen­ts en programaci­ó. ●

 ?? SVETIKD / GETT ??
SVETIKD / GETT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain