La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que fa molts raïms. Gran extensió de zona no assolellad­a. 2 Cobrellits flonjos i gruixuts. Barrejat. 3 Comencem pel començamen­t amb un prefix cooperatiu. Peus de la poesia grega i llatina compostos de dos iambes. Roig, oi que no? 4 Beguda. La seguretat de les carreteres. El pantà que ha sonat més en la història del rock català. 5 La fi de l’esclavatge. Tremp, però no pas el del Pallars. 6 Ho porto amb una certa noblesa. Ho arranja a l’estri de terra cuita. Fumis sense deixar rastre. 7 Dea decapitada. Idèntics. Al capdamunt de l’oceà.

8 Un miler. Ventada que aixeca la neu del terreny, de manera que la visibilita­t minva considerab­lement. Rere P es prostituei­x i davant H s’estatalitz­a. El cos de la vespa.

9 El beso sense sibilants. El deixaven sol. Acaba com comença. 10 Dispnea intensa que impedeix al malalt de mantenirse ajagut, i l’obliga a incorporar-se ia mantenir-se assegut o dret per a poder respirar. Posar-hi manetes. 11 Enganyava. Molta d’olives. 12 L’adverbi més immediat. Sento una certa aversió pels déus italians. Agitació d’un líquid que bull o fermenta.

13 Advertim. Travesser de la guarnició d’una espasa. 14 Arreplegar coses escampades amb un rascle. Fitin.

VERTICALS 1 Recança celestial. Posar l’enramada a les andanes perquè els cucs de seda s’hi enfilin a filar els capolls.

2 Arranjada. S’equivocava de manera ben vibrant. 3 Iridi. Reviu les senars. Aquesta hi surt de manera absoluta. Principi immediat. 4 La feina dels mitjancers. Aquesta causa nàusees. 5 Detestat. Làmines de paper enganxades amb petites peces metàl·liques. 6 Mig mansoi. S’alegrin de la recuperaci­ó de Gauguin. Prims decapitats.

7 Solca les aigües amb una embarcació. Veí de lituà que va jugar al Barça (ehem). Acaba com comença. 8 Os metàl·lic de la famílía del platí. Queixar-se com un coiot enamorat. Contra-rellotge. 9 A les portes de Mataró. Teixit de lli o de cotó amb lligat de plana, blanc i molt fi, usat en la confecció de mocadors de butxaca. Tres que lubriquen. 10 Barres mòbils que transforme­n el moviment alternatiu en circular o viceversa. Posem nota. 11 Remes sense vocalitzar. Totxo menorquí. Emblanquin­à.

12 Rap escapçat. Servei públic. Persona que té dret a percebre els rèdits d’un censal. 13 Persistiri­es. Veneri el peix que compartí protagonis­me amb Nemo. 14 Màquines per a alçar grans pesos, consistent en un torn de tambor vertical sobre el qual s’enrotlla un cable. Aturaran.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain