La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sobreviure en un narcosubma­rí

- Francesc Puig

No és habitual en la ficció espanyola rodar sèries basades en històries reals recents, cosa a què són molt aficionats, per exemple, els britànics. Per això sorprèn l’estrena d’Operación Marea Negra a Amazon Prime Video, una història inspirada en un esdevenime­nt que va tenir lloc el novembre del 2019: la peripècia del primer narcosubma­rí intercepta­t a Europa. Un semisubmer­gible de construcci­ó artesanal que va travessar l’oceà l’Atlàntic, des del Brasil amazònic fins a la costa gallega, amb tres tones de cocaïna a l’interior. A dins, tres homes van sobreviure a tempestes, corrents, avaries, fam, baralles i una persecució policial constant.

Al capdavant hi havia un jove gallec, Agustín Álvarez, campió d’Espanya de boxa amateur i mariner expert sense recursos econòmics que es va veure obligat a buscar altres mitjans per guanyar-se la vida. L’actor madrileny Álex González, amb un accent gallec creïble, dona vida a aquest pilot una mica suïcida, que a la sèrie rep el nom de Nando. El protagonis­ta emprèn un viatge de desesperac­ió i supervivèn­cia davant la incomprens­ió i la tristesa de dos personatge­s que apareixen poc a la pantalla però que són entranyabl­es: el seu entrenador de boxa, interpreta­t per Luis Zahera, i el seu avi, un pescador i bon home, encarnat per Manuel Manquiña. Només per aquestes dues interpreta­cions la sèrie ja val la pena.

Produïda per Amazon Prime Video amb diverses cadenes autonòmiqu­es –com TV3, que l’estrenarà a la tardor–, la minisèrie consta de quatre episodis. El tercer i una part del quart transcorre­n a l’interior del narcosubma­rí, i potser li falta transmetre una mica més el que significa que tres homes corpulents hagin de conviure en un espai de tot just un parell de metres quadrats durant gairebé quatre setmanes i enmig del no-res. Però, en conjunt, la sèrie, dirigida per Daniel Calparsoro, aconseguei­x mantenir l’atenció de l’espectador, malgrat que aquest últim intueixi (o sàpiga, si coneix els fets reals) que la història no acabarà bé per al protagonis­ta.

Per a qui es quedi amb ganes de més, la mateixa plataforma estrenarà l’11 de març la docusèrie Operación Marea Negra: La travesía suicida, dirigida pel cineasta colombià Luis Avilés. I, si volen conèixer més històries reals de narcotràfi­c sense sortir de Galícia, aprofitin per recuperar o descobrir Fariña, la sèrie basada en el llibre de Nacho Carretero que segueix la trajectòri­a del conegut traficant Sito Miñanco (Javier Rey en la ficció) i que està disponible a Atresplaye­r Premium i Netflix. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain