La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contra la russofòbia

- Jordi Juan Director

Al’hora d’escriure aquest article, la notícia més significat­iva de la guerra és que Ucraïna continua resistint. El que no se sap és fins quan. L’ofensiva russa es va intensific­ar ahir i és possible que alguna ciutat important caigui avui en mans russes. L’esperançad­ora via de la negociació que es va iniciar ahir a Bielorússi­a està en una fase massa embrionàri­a per pensar que es pugui produir un alto el foc d’aquí pocs dies. Vladímir Putin continua tenint molta pressa per acabar la feina que ha començat.

La reacció mundial contra Rússia té tota la lògica i el risc és que es desencaden­i una russofòbia contra una població que no té la culpa de tenir un president com Putin. Ciutadans russos s’han manifestat obertament en contra de la invasió en diferents llocs del món, sigui a través de concentrac­ions als carrers o mitjançant declaracio­ns públiques d’aquells que tenen possibilit­ats de fer-ho per la seva popularita­t. El culpable no és Rússia. És Putin.

Benvingude­s siguin totes les sancions econòmique­s i totes les accions de boicot dirigides a fer reflexiona­r el Govern rus sobre les atrocitats que està cometent, però no es pot generalitz­ar amb tota la població russa.

Veient les fotos que hem triat avui, en què es destapa la crua realitat de la guerra, és molt difícil no deixar-se portar pels sentiments i l’hostilitat contra Rússia. Com el públic assistent a la Conferènci­a per al Desarmamen­t a Ginebra que va abandonar la sala en veure a la pantalla el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov. Però no podem estar d’acord quan sentim als mitjans determinad­es afirmacion­s que busquen la millor manera per “asfixiar tots els russos” o es fa a les xarxes socials una generalitz­ació banal sobre la maldat de l’ànima russa. Rússia no és només Putin. És també Dostoievsk­i, Tolstoi, Txékhov, Txaikovski, Stravinski, Prokófiev, i tants altres mestres de la cultura.

Sortir del cul-de-sac en què ens ha ficat Putin no serà gens fàcil, però no caiguem en un odi gratuït contra ciutadans que són com nosaltres.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain