La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra atrapa estrangers que treballave­n o estudiaven a Ucraïna

“Hem conduït cinc dies des de Kíev fins a Polònia”, explica una parella equatorian­a

- MARÍA-PAZ LÓPEZ MARÍA-PAZ LÓPEZ

La invasió russa d’Ucraïna, a més d’afectar la seva població, ha sacsejat la vida i els plans d’estrangers que treballave­n o estudiaven al país, i s’hi sentien com a casa. Les universita­ts ucraïneses atreuen estudiants llatinoame­ricans i àrabs, sobretot les facultats d’enginyeria i medicina, per la qualitat acadèmica i menor cost econòmic. També ells s’han d’escapar. Els equatorian­s Nayeli Velasco, de 20 anys, i Álex López, de 23, estudiants d’Enginyeria –aeronàutic­a ella, civil ell– a la Universita­t Tècnica de Kíev, van entrar ahir de matinada a Polònia, cansats després de conduir cinc dies des de la capital ucraïnesa, els dos últims a la cua davant de la frontera.

“A Kíev tot era negre i fosc, no hi havia ningú al carrer; es veien carros militars per tot arreu, tot està fet un desastre; estàvem conduint, ens n’anàvem per por, no volíem que ens passés res”, explica Nayeli Velasco al vestíbul d’un hotel de Zamosc, una ciutat del sud-est polonès.

“Toca anar en cotxe, o de la manera que puguis –intervé Álex López–. A Kíev el Govern de l’Equador no va ajudar gens ni mica; tota la mobilitzac­ió dels estudiants equatorian­s, que som més de 1.700, va haver de ser pels nostres mitjans. Tothom s’havia d’espavilar. Ara mateix, encara hi ha companys meus a Kíev, em diuen que han de buscar refugi subterrani”.

Ella assenteix: “Encara n’hi ha que no han pogut sortir. I dels pocs que van aconseguir marxar, alguns van fer-ho caminant vuit o nou hores”.

L’embús a la sortida de Kíev era enorme, recorden després de nits sense dormir. “Per sortir de la capital ha calgut tenacitat –explica ell–. Vam haver de passar la tanca, anar en contra direcció, perquè el camí estava saturat; vam veure accidents, gairebé en patim un”.

La parella es va conèixer a Kíev. L’Álex ha viscut cinc anys a Ucraïna; la Nayeli, dos. I ara què? No volen tornar a l’Equador. Turquia podria ser una opció: les universita­ts d’enginyeria són bones. “Si Espanya ens acollís també seria un èxit”, diu ell. “Esperem que Polònia pugui incloure’ns en un vol humanitari”, afegeix ella. Però vagin on vagin, Ucraïna els acompanyar­à sempre. ●

“A Kíev tot era negre i fosc, no hi havia ningú al carrer; es veien carros militars per tot arreu”

 ?? MARngcige LÓiEe ?? Álex López i Nayeli Velasco, al vestíbul d’un hotel de Zamosc, amb imatges històrique­s de la ciutat
MARngcige LÓiEe Álex López i Nayeli Velasco, al vestíbul d’un hotel de Zamosc, amb imatges històrique­s de la ciutat
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain