La Vanguardia (Català-1ª edició)

Zelenski vol que la UE “demostri” que està al costat d’Ucraïna

El president ucraïnès sol·licita l’entrada immediata del seu país al bloc

-

Davant un Parlament Europeu presidit per la bandera de la UE al costat de la ucraïnesa, Volodímir Zelenski va intervenir ahir, des del seu búnquer a Kíev, per demanar a Europa que no abandoni Ucraïna a la seva sort. “Demostreu que la UE està al nostre costat. Demostreu que no ens deixareu sols. Demostreu que sou de debò europeus, que la vida guanyarà la mort, i la llum guanyarà la foscor”, va dir el president ucraïnès, visiblemen­t cansat i amb barba d’uns quants dies.

Va ser un discurs dramàtic, des d’una Kíev en ple compte enrere, en espera de la temible columna militar russa que es dirigia a la ciutat. “No puc dir bon dia, ni bona tarda, ni bona nit. Per a alguns avui serà l’últim dia”, va afegir.

Zelenski va demanar l’entrada immediata del seu país a la UE. “Estem lluitant per la nostra supervivèn­cia. Estem lluitant per ser membres de la UE de ple dret”, va assenyalar el mandatari per videoconfe­rència, mentre a l’intèrpret que traduïa el discurs de l’ucraïnès a l’anglès se li trencava la veu.

Els eurodiputa­ts, molts dels quals lluïen samarretes amb missatges de suport a Ucraïna, així com mocadors i llaços amb els colors groc i blau de la seva bandera, es van posar drets per aplaudir Zelenski, en una llarga ovació.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va afirmar que el destí de la UE està en joc a Ucraïna. “La manera com responguem avui al que faci Rússia determinar­à el futur del sistema internacio­nal. El destí d’Ucraïna està en joc, però el nostre propi destí també ho està. Hem de mostrar el poder que hi ha en les nostres democràcie­s”, va dir.

“Crec que els europeus entenen molt bé que hem de fer front a aquesta cruel agressió. Sí, protegir la nostra llibertat té un preu. Però aquest és un moment decisiu. I és un cost que estem disposats a pagar. Perquè la llibertat no té preu”, va assegurar Von der Leyen.

La cap de la Comissió va fer un repàs de les sancions contra Rússia, va dir que perjudicar­an “els interessos a llarg termini” de Moscou i va afegir que si Vladímir Putin pretenia dividir la UE i els seus aliats a l’OTAN “ha aconseguit justament el contrari”. “Estem més units que mai”, va dir la política alemanya, que va posar de manifest que la UE ha avançat més en matèria de seguretat i defensa comuna “en sis dies que en les últimes dues dècades”, amb referència al desbloquei­g de 500 milions d’euros de fons comunitari­s per a equipament militar per a Ucraïna.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, va qualificar de “terrorisme geopolític” l’actitud de Putin i va instar els europeus a estar “a l’altura del moment”. No obstant això, va admetre que atorgar a Ucraïna un estatus de país candidat a ingressar a la UE és “un tema complicat”. “Sabem que hi ha diferents posicions a Europa”, va reconèixer.

Vuit països europeus –les tres repúblique­s bàltiques, Polònia, la República Txeca, Eslovàquia, Bulgària i Eslovènia– van demanar dilluns, en una carta oberta dels seus presidents, que es concedeixi immediatam­ent a Ucraïna l’estatus de candidat i s’obrin negociacio­ns d’adhesió. Hongria, un país que manté estrets vincles amb Moscou i que es va mostrar reticent inicialmen­t a condemnar l’agressió russa, va dir ahir que també dona suport a la iniciativa. ●

Hongria s’afegeix als 8 països que volen donar l’estatus de candidat; Michel admet que és un “tema complicat”

 ?? STEPHANIE LECOCQ / EFE ?? Charles Michel escoltant Zelenski al Parlament Europeu
STEPHANIE LECOCQ / EFE Charles Michel escoltant Zelenski al Parlament Europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain