La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden reclama el lideratge mundial dels EUA en la defensa de la democràcia

El president afronta un discurs de l’estat de la Unió difícil en l’àmbit intern

- Washington. Correspons­al

Joe Biden va afrontar ahir a la nit el seu primer discurs de l’estat de la Unió amb una autoritat que no tenia fins fa unes setmanes –sobretot després de la caòtica sortida de les seves tropes de l’Afganistan– i ara sí que creu que ostenta en virtut de la seva actuació davant l’atac de Rússia a Ucraïna. És l’autoritat del líder que acaba de posar-se el casc de comandant en cap del “món lliure” per forjar i encapçalar una àmplia aliança multinacio­nal contra un Vladímir Putin tan resolt a recrear a matadegoll­a la seva versió de l’imperi rus com aïllat de la resta del món en l’avanç cap aquella meta.

En el seu discurs al poble dels Estats Units, aquí considerat com la Super Bowl de la política, Biden es disposava a subratllar “la importànci­a dels Estats Units com a líders al món” i en “la defensa dels valors i les normes globals”, va dir la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki.

Més en concret, i arran de l’atac de Putin, el mandatari volia destacar els passos que ha fet no només per “fer costat al poble ucraïnès amb assistènci­a militar i econòmica”, sinó també “construir una aliança global que imposa sancions financeres paralitzan­ts al president rus, el seu cercle i el seu país”. Biden va remarcar així mateix els seus esforços “per mitigar l’impacte de la invasió d’Ucraïna sobre l’economia”: la dels EUA i la del món sencer.

Aquest impacte es tradueix en un probable increment de la inflació per culpa de la ja apreciable pujada dels preus de l’energia. I aquest era el gran repte del discurs presidenci­al: com abordar l’inevitable vincle entre una guerra justa en la qual Washington potser ha recuperat el seu lideratge i fins i tot el prestigi de la CIA com a vigilant de l’enemic però que, d’altra banda, implica una perspectiv­a molt poc encoratjad­ora per al ciutadà mitjà.

A fi de pal·liar la pujada dels combustibl­es, i en una mesura que de passada l’armava davant les segures crítiques dels republican­s per això, Biden va autoritzar ahir mateix l’alliberame­nt de 30 milions de barrils de cru de les seves reserves estratègiq­ues. La mesura es va coordinar amb la resta de membres de l’Agència Internacio­nal de l’Energia. Els països socis van acordar posar al mercat un total de 60 milions de barrils de cru, la meitat procedents de la reserva dels Estats Units per decisió de Washington.

El president es proposava d’incidir també en els esforços –en coordinaci­ó amb la indústria i els agents del transport i el comerç– que ha dut a terme per desembossa­r els colls d’ampolla formats a les cadenes de subministr­ament durant la pandèmia: un altre element que, per via de l’escassetat de productes en combinació amb l’increment de la demanda un cop acabat el pitjor de la crisi, empeny els preus a l’alça.

El panorama de la pandèmia per si mateix no té res a veure ara amb el del moment en què Biden va prendre possessió del càrrec, fa poc més d’un any. I la millora no es deu només a l’evolució de la malaltia sinó al combat que el president ha lliurat contra ella i contra un alt percentatg­e de ciutadans oposats als mandats de vacunació i a l’ús de mascaretes. Biden podia presumir en el discurs d’haver assolit, malgrat tot, un índex de vacunació superior al 76% (el 65% amb pauta completa).

El president va anar al Capitoli entre fortes mesures de seguretat, no ja pel temor d’una reproducci­ó d’incidents com els protagonit­zats pels seguidors de Donald Trump que el 6 de gener del 2021 van assaltar el Capitoli sinó per les protestes que preparaven els grups antivacune­s.

Res que inquieti ara en excés un Joe Biden preocupat per una ofensiva avui més apressant que la pandèmia. No en va el president va tornar a conversar ahir, abans del discurs, amb el líder que en aquesta guerra afronta un risc cert de morir: Volodímir Zelenski. La conversa no va aportar novetats. Es tractava de reafirmar el suport d’aquella gran aliança que, pels ucraïnesos, continua sense fer-hi prou. ●

La inflació i la lluita contra la pandèmia seran dos temes estrella de l’important discurs de Biden

 ?? PATRICK SEMANSKY / AP ?? Un altre guió. Biden, a la foto en una de les últimes intervenci­ons, va haver de canviar radicalmen­t el discurs de l’estat de la Unió. En plena crisi per la invasió d’Ucraïna, ja no podia centrar-se només en la qüestió nacional
PATRICK SEMANSKY / AP Un altre guió. Biden, a la foto en una de les últimes intervenci­ons, va haver de canviar radicalmen­t el discurs de l’estat de la Unió. En plena crisi per la invasió d’Ucraïna, ja no podia centrar-se només en la qüestió nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain