La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso demana a la nova direcció que expulsi els que van actuar contra ella

La presidenta madrilenya passa comptes amb Casado i García Egea

- ASIER MARTIARENA

La necessària unitat que els dirigents territoria­ls del PP fa dies que pregonen després del cisma viscut les últimes setmanes al partit haurà d’esperar. Fent seva la inscripció “Abans d’entrar, deixeu sortir” que durant dècades ha figurat a les portes del metro de Madrid, Isabel Díaz Ayuso va desbaratar ahir la treva simulada per totes les parts per al comiat pactat de Pablo Casado de la direcció del partit, i va reclamar l’“expulsió” de tothom que hagi participat en la “campanya” contra ella. Perquè, com bé es va esforçar a subratllar, no creu en les “ferides tancades en fals”. El seu discurs va crear malestar entre bona part de l’auditori.

Ayuso va reconèixer dilluns al migdia que dubtava sobre el to i el contingut exacte sobre el qual versaria la seva intervenci­ó. Pel seu cap passava la necessitat de recompondr­e com més aviat millor la unitat del partit, però la cara deixava entreveure el profund malestar que encara li provocava l’operació orquestrad­a des d’alguns despatxos de Génova en contra seu per acusar-la de pràctiques corruptes en benefici del seu germà. Finalment va optar per fusionar els dos sentiments, per bé que la revenja va ocupar moltes més línies que la integració.

Minuts després de la intervenci­ó de l’encara president del PP, Pablo Casado, Ayuso va demanar la paraula. La dirigent madrilenya va aprofitar per fer-se sentir i explicar en primera persona tot el que no va poder expressar la setmana passada quan, enmig de la crisi interna, va ser exclosa de la reunió mantinguda pels dirigents territoria­ls.

I tant que ho va fer. La presidenta de Madrid es va mostrar molt crítica amb la direcció del partit i va admetre que se sent “perseguida”, i fins i tot es va arribar a comparar amb la difunta alcaldessa popular de València. “Quantes Rita Barberá es pot permetre aquest partit deixar al marge?”, es va preguntar lamentant els atacs a la seva família.

“Això m’ho esperava de l’esquerra, però no pas del meu propi partit, que ha sospitat de mi després de 18 anys d’entrega en cos i ànima”, va lamentar abans d’aportar noves dades: “Què hi ha de cert sobre un alcalde que treballa on casualment es va presentar la declaració de l’empresari de les mascaretes, i que ha estat just des d’allà on pot ser que s’hagin filtrat les dades?”, es va qüestionar. “Jo això no ho sé; el que sí que sé és que això no s’havia vist mai a casa nostra, i per això demano que tothom que hagi format part d’aquesta campanya se’n vagi immediatam­ent al carrer”, va assenyalar davant la descompost­a mirada de Casado.

Però l’advertènci­a d’Ayuso, que va preferir ometre noms, era per al conjunt del partit, a qui va advertir que el mal causat serà compartit per tots, ja que s’enfronten “a un desgast insuportab­le dels rivals polítics. “El cas quedarà en res”, es va afanyar a garantir. “Però quant de temps trigaran a arxivar-lo?”, va preguntar a l’aire.

Lluny de diluir-se, el malestar

La líder regional es pregunta quantes Rites Barberá es pot permetre el PP deixar al marge

d’Ayuso anava guanyant força quan repassava el que havia viscut els últims mesos. “Això és molt difícil d’assimilar. Vaig haver de fer el cor fort a la convenció de València, al congrés d’Andalusia, al de Castella i Lleó i a les seves eleccions, o al conclave de Castella-a Manxa. I sempre hi vaig ser, sempre he estat on se m’ha demanat... mentre els mateixos deien per sota: li queda poc per caure”, va reconèixer.

Amb la seva duríssima intervenci­ó viralitzan­t-se a tota velocitat a les xarxes tot i que el conclave es va desenvolup­ar a porta tancada, Ayuso va decidir, finalment, mirar cap al futur. I es va reafirmar en el suport al president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, tant per liderar a partir d’ara el PP com per “plantar cara en la qüestió cultural si no volem que acabin de canviar Espanya per la porta de darrere (...) Només els partits que siguin realment útils per al país i el protegeixi­n davant tant de dany, sobreviura­n. Jo, per això, crec en tu, Alberto”, va sentenciar, i va confirmar que les seves diferèncie­s desapareix­eran així que desaparegu­i l’actual direcció nacional del partit. ●

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Isabel Díaz Ayuso no va decidir fins al dia abans el to i el contingut de la intervenci­ó
EMILIA GUTIÉRREZ Isabel Díaz Ayuso no va decidir fins al dia abans el to i el contingut de la intervenci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain