La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP de Castella i Lleó no descarta l’entrada de Vox en el pròxim govern

-

L’entrada de Vox en el Govern de Castella i Lleó ha deixat de ser un tabú en el Partit Popular un cop acabada la seva ronda de contactes amb les diferents forces amb representa­ció a les Corts. Fonts parlamentà­ries van deixar anar ahir aquesta possibilit­at sempre que prèviament s’arribi a un “acord programàti­c” sobre el full de ruta a seguir pel pròxim Executiu.

Es tracta d’un canvi de tema que, sense donar gaires detalls, també va venir a avalar el dirigent popular Carlos Fernández Carriedo, que va substituir ahir el president en funcions, Alfonso Fernández Mañueco –present a la junta directiva del PP a Madrid–, en el tancament de la primera tanda de negociacio­ns a la recerca dels suports necessaris per a la investidur­a.

Després de reunir-se amb els representa­nts d’Unides Podem i Ciutadans, Fernández Carriedo va reiterar la “mà estesa” a totes les formacions amb l’única condició de parlar “de propostes i programa” abans que de mirar d’aventurar sobre les futures “responsabi­litats que podria desenvolup­ar cadascú”.

El gir en el discurs del PP va arribar 24 hores després que Mañueco tensés la corda assegurant que serà un membre del PP, i no pas de Vox –com havia exigit prèviament la formació ultranacio­nalista–, qui presideixi les Corts. “És lògic que correspong­ui a qui guanya les eleccions, aquesta és la nostra aspiració; la nostra voluntat és presentar candidat o candidata a presidir la institució”, va asseverar. Això va enervar el líder regional de l’extrema dreta, Juan García-Gallardo, que no va trigar a acusar-lo de “menysprear i insultar” els votants de Vox. “O té un pacte amb el PSOE o ha renunciat a ser president. Amb nosaltres no hi podrà comptar si no rectifica radicalmen­t”, va assenyalar.

La possible coalició de PP i Vox a Castella i Lleó havia estat descartada per Pablo Casado les hores posteriors als comicis, però el pròxim líder nacional del PP, Alberto Núñez Feijóo, va criticar els últims dies qualsevol “tutela” de Génova i va demanar que deixessin les “mans lliures” a Mañueco per poder gestionar la seva investidur­a amb total “autonomia”.

El PP va aconseguir 31 escons el 13 de febrer i es va quedar a vuit de la majoria a les Corts, fixada en 41. Però tant el PSOE (28) com Vox (13) ja han avançat les últimes setmanes que no s’abstindran en cap cas, per la qual cosa l’aritmètica empeny populars i ultranacio­nalistes a entendre’s. ●

Els populars supediten qualsevol futur pacte a un acord previ sobre el programa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain