La Vanguardia (Català-1ª edició)

La invasió d’Ucraïna tensa l’espai polític d’Unides Podem

El Govern exhibeix cohesió, mentre que IU se’n desmarca a l’Eurocambra

- PEDRO VALLÍN JUAN CARLOS MERINO

La invasió d’Ucraïna no ha esquerdat la cohesió al Govern de coalició, malgrat el dilema sobre la tramesa d’armes, però està tensant l’espai plural d’Unides Podem i les seves confluènci­es, en què conviuen tradicions polítiques dissímils i de diferent arrel. La vicepresid­enta segona del Govern, Yolanda Díaz, llançava dos tuits ahir a la tarda en què assenyalav­a que “és moment de protegir inequívoca­ment el poble ucraïnès” i destacava la seva adhesió a les decisions de l’Executiu, anunciades abans-d’ahir a la nit per Pedro Sánchez: “No són decisions fàcils, però el Govern està actuant amb determinac­ió per defensar la pau després d’aquest atac injust”. També feia un elogi de l’actuació mancomunad­a de la UE: “Una vegada ho aconseguim, continuare­m apostant per l’autonomia estratègic­a i energètica europea, aprofitant la unitat d’Europa mostrada aquests dies”.

Minuts abans, el ministre de Consum, Alberto Garzón, que també és coordinado­r general d’IU, s’expressava en termes encara més contundent­s: “Rússia continua la seva invasió i agressió imperialis­ta sobre Ucraïna, bombardeja­nt i matant també civils. El poble treballado­r ucraïnès necessita ara tota la nostra solidarita­t i suport. Aquesta invasió s’ha d’acabar, i Rússia ha de respectar la sobirania d’Ucraïna”. El tuit de Garzón es pot llegir gairebé com una emissió de doctrina a la seva pròpia organitzac­ió. Ahir, i després d’una llarga discussió al grup d’europarlam­entaris de la confluènci­a, les representa­nts de Podem, María Eugenia Rodríguez Palop i Idoia Villanueva, i el diputat dels comuns, Ernest Urtasun, condemnave­n l’agressió de Vladímir Putin i votaven a favor de l’adhesió d’Ucraïna a la UE, mentre que els eurodiputa­ts d’IU s’abstenien.

És bastant habitual al Parlament Europeu que els eurodiputa­ts de tots els partits no actuïn amb la disciplina de grup que es veu al Congrés, però el ple d’ahir va ser una petita mostra de fins a quin punt la guerra a Ucraïna està tensant l’espai d’Unides Podem, al qual s’integren tradicions polítiques que van des de la radicalita­t democràtic­a fins a

“La coordinaci­ó és el que dona força a la UE”, corroboren a la Moncloa, i defensen una resposta conjunta europea, igual que es va fer per excloure bancs russos del codi Swift, el tancament de l’espai aeri o la prohibició d’emissions del que consideren “canals de desinforma­ció”, com Russia Today.

El Govern no preveu comprar directamen­t armament per a Ucraïna, però defensa la seva posició com a quart donant del fons europeu de suport a la pau, que finançarà amb 450 milions d’euros l’adquisició d’aquest material ofensiu. I en això, asseguren a la Moncloa, no hi ha cap “divergènci­a” a l’Executiu. “El Govern parla amb una sola veu, i sense cap discrepànc­ia”, conclouen. ●

 ?? DANI DUCH ??
DANI DUCH

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain