La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya enviarà a Letònia 150 militars més per defensar la frontera russa

-

L’aportació d’Espanya per reforçar les missions de l’OTAN desplegade­s a la frontera amb Rússia es materialit­zarà amb la tramesa de 150 militars a Letònia, on ja hi ha 350 efectius espanyols més –juntament amb carros de combat i cuirassats– que fan tasques de dissuasió davant possibles hostilitat­s russes. Com a novetat, l’escamot espanyol tindrà capacitat per integrar una unitat d’artilleria de campanya, formada per unitats amb morters i obusos mòbils encarregat­s de batre el terreny per a l’avançament de la infanteria.

La nova tramesa anunciada ahir pel Ministeri de Defensa s’emmarca en la resposta de l’OTAN per preservar la seguretat dels seus membres davant l’ofensiva militar iniciada per Vladímir Putin amb la invasió d’Ucraïna. Segons ha pogut saber La Vanguardia de fonts ministeria­ls, els Estats Units van demanar a Espanya el desplegame­nt de més mitjans marítims i aeris per reforçar les missions, però la titular de Defensa, Margarita Robles, de moment es va negar a brindar aquesta ajuda. Així, el reforç amb el segell espanyol arribarà únicament per via terrestre.

Espanya participa des del 2017 en aquesta missió. A la base d’Adazi, al nord de Riga, a poc més de 100 quilòmetre­s de la frontera amb Rússia, ara hi ha, juntament amb els 150 efectius de la Brigada Guzmán el Bueno X de Còrdova, 80 vehicles espanyols, entre els quals sis carros de combat Leopardo i 14 blindats d’infanteria Pizarro. Defensa també aporta morters pesants de 120 mm, míssils contra carro Spike, avions no tripulats, un equip de control per a atacs aeris i tiradores de precisió.

El reforç del flanc est “és una decisió que s’ha valorat dins l’OTAN”, va explicar ahir Robles en una entrevista a Telecinco, en què va destacar que les tropes que estan en diferents batallons, com és el cas de Letònia, són missions defensives, “i aquest reforç es fa precisamen­t per preservar la pau”. La ministra va valorar la nova aportació com a “adequada”, perquè el president rus, Vladímir Putin, “vegi que estem tots units i que les defenses es posaran sempre als llocs necessaris per reforçar les fronteres dels països” de l’Aliança.

Hores després de l’entrevista, Defensa va concretar la xifra dels militars a través d’un comunicat de premsa. Com que es tracta d’un reforç de tropes dins una missió ja desplegada no caldrà, expliquen fonts de Defensa, que el Congrés dels Diputats autoritzi la nova

Els Estats Units van demanar a la ministra de Defensa més mitjans aeris i marítims, però Robles s’hi va negar

tramesa a Letònia. El Govern espanyol va aprovar al Consell de Ministres del 21 de desembre la pròrroga per a aquesta missió per a l’any 2022.

Entre els 150 nous militars que arribaran pròximamen­t, tot i que encara no s’ha concretat quan, hi haurà una unitat d’enginyers, formada per sapadors i suports especialit­zats en la construcci­ó de ponts i eliminació d’obstacles per al desplegame­nt i avançament dels soldats sobre el terreny.

Espanya forma part del batalló internacio­nal Battle Group de Letònia, però n’hi ha tres més de l’OTAN desplegats en cas d’un atac rus a un país aliat amb bases a Estònia, Polònia i Lituània. En total, 4.000 soldats. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain