La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern central demana equitat en l’acollida de refugiats

L’Executiu de Sánchez instarà la UE a pactar un esforç solidari

- ParLA a

El Govern central i les comunitats van fer ahir un altre pas en els preparatiu­s d’acollida dels refugiats ucraïnesos, en espera que dijous la UE activi la directiva de Protecció Temporal. Davant l’escenari d’acollida que prepara la UE, el Govern espanyol va assenyalar que donarà suport a les mesures que “fomentin un esforç equitatiu” entre els estats membres, tant per a l’acollida com per a l’impacte que aquesta suposa.

La portaveu, Isabel Rodríguez, va explicar que Espanya s’ha compromès amb els països de la UE ha acollir els refugiats i “d’una manera solidària”. La directiva de Protecció Temporal, que posarà en marxa la Comissió i el Consell Europeu, és un dispositiu per afrontar les arribades massives de persones a la Unió Europea establint una protecció immediata d’un any (prorrogabl­e a tres). La protecció dona dret a treballar, a l’accés a l’educació, a un allotjamen­t adequat, ajuda social, econòmica i mèdica.

La directiva impulsa l’equilibri de l’esforç d’acollida però no estableix com s’han de distribuir aquestes persones en els estats membres. El Govern espanyol, tal com va assenyalar el president Pedro Sánchez, també facilitarà les mesures perquè els ucraïnesos que ja viuen a Espanya (112.000) puguin treballar legalment.

L’Executiu, per tant, està en espera de la reunió de dijous a Brussel·les i de moment no s’aventura a assenyalar quants ciutadans ucraïnesos es podrien acollir. Juntament amb les comunitats autònomes ahir es va fer una primera posada en comú de les mesures de què es poden disposar en una reunió feta telemàtica­ment. El ministre José Luis Escrivá va demanar als representa­nts autonòmics que enviïn per escrit els

El Govern activa un pla inicial de 500.000 euros per a les primeres mesures d’allotjamen­t i suport

recursos de què disposen.

Des del Govern de la Generalita­t, el president Pere Aragonès i la consellera d’Igualtat, Tània Verge, van presidir la reunió del Comitè d’Acollida de Persones Refugiades, en què es va decidir activar un pla inicial amb 500.000 euros per cobrir les primeres necessitat­s dels refugiats. Catalunya ha rebut 139 peticions d’acollida d’ucraïnesos, i 79 ja són aquí. Així mateix, ara el Govern disposa de 348 places en albergs públics.

Durant la reunió, a què va assistir el cònsol d’Ucraïna a Barcelona, Artem Vorobiov, es van tractar qüestions sobre els escenaris possibles els pròxims dies, i es va posar el focus en els recursos d’habitatge que es puguin oferir al marge de la xarxa d’albergs de la Generalita­t. També s’estan preparant els serveis de suport jurídic, acompanyam­ent psicològic i de traducció. ●

 ?? /  diJESÚ R O ED ?? Refugiats ucraïnesos a l’estació de Przemsyl (Polònia)
/ diJESÚ R O ED Refugiats ucraïnesos a l’estació de Przemsyl (Polònia)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain