La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Tribunal Suprem suspèn el judici a Eulàlia Reguant per desobedièn­cia

-

El Tribunal Suprem va voler evitar ahir futures nul·litats i ha estimat una qüestió prèvia plantejada per la defensa de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, que va obligar a suspendre el judici previst per a aquest dimarts per un presumpte delicte de desobedièn­cia per haver-se negat a contestar a les preguntes de Vox en la declaració com a testimoni al judici pel procés que es va celebrar a l’Alt Tribunal el 2019. La Sala, amb el suport de la Fiscalia, va donar per bona la qüestió plantejada per la defensa per un error en el procedimen­t. Segons el lletrat, quan Reguant va passar a ser diputada i, per tant, a ser aforada davant el Tribunal Suprem, el procés judicial que estava obert en un jutjat madrileny s’hauria hagut de suspendre automàtica­ment i remetre al Suprem.

Però això va trigar a passar i mentrestan­t la Fiscalia va presentar un escrit d’acusació i el jutge va dictar l’obertura de judici oral, dos tràmits que s’havien d’haver fet ja al Suprem. Per aquesta raó, el tribunal que havia de jutjar Reguant va estimar la qüestió prèvia plantejada a l’inici de la vista i va ordenar remuntar les actuacions i requerir que sigui la Fiscalia del Suprem la que lliuri un altre escrit d’acusació i sigui un instructor de l’Alt Tribunal el que dicti l’obertura de judici oral.

Això no impedeix que se celebri el judici, sinó que s’endarrerir­à uns mesos perquè s’empleni aquest nou tràmit processal. La qüestió plantejada per la defensa va rebre el suport del fiscal, que va reconèixer que “s’han superat uns límits irreversib­les que no poden ser esmenables”. L’advocat de la diputada també havia al·legat com a qüestió prèvia que, una vegada la dirigent de la CUP ha abonat la multa fixada pel mateix Suprem per haver-se negat a contestar a les preguntes d’una de les parts quan la llei obliga un testimoni a contestar a tot el que se li pregunti, ja no pot ser perseguida per la via penal.

Per aquest afer, el ministeri públic demana quatre mesos de presó i inhabilita­ció per desobedièn­cia per no haver volgut contestar a Vox durant el judici del procés al Tribunal Suprem el 2019. El ministeri públic inicialmen­t demanava mig any de presó i inhabilita­ció per desobedièn­cia greu a l’autoritat, petició que va ser rebaixada a l’inici de la vista, tal com va informar el fiscal. ●

 ?? B Í
  GEÍÚUÚZEN S Í  O ED ?? Eulàlia Reguant
B Í GEÍÚUÚZEN S Í O ED Eulàlia Reguant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain