La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin fomenta la unió dels europeus

-

Se sap com i per què comença una guerra. En el cas d’Ucraïna, per l’anacrònica i contrarefo­rmista vocació imperial de Vladímir Putin. Però no se sap com acaba. I tampoc no es pot precisar quins efectes inesperats pot produir als països directamen­t implicats o als situats a prop. Amb la invasió d’Ucraïna, on ahir va intensific­ar l’ofensiva, Putin està aconseguin­t una cosa que no vol: fomentar i accelerar la unió dels països europeus. Després d’anys sembrant insídies i posant sal a les ferides d’Europa, amb l’afany d’obstaculit­zar-ne el procés d’unió, Putin assisteix ara a un moment inèdit de cohesió europea, plasmat en iniciative­s ben contràries als seus interessos. En una decisió històrica, sense precedents, la Comissió Europea va crear abans-d’ahir un organisme que s’encarregar­à de coordinar el lliurament a Kíev de material militar finançat pels Vint-i-set, per contribuir a repel·lir l’agressió russa. I també de posar al seu abast recursos per a espionatge.

Són iniciative­s impensable­s fa molt poc temps en el marc europeu, que a més s’han concretat a gran velocitat, la qual cosa contradiri­a la idea que la burocràcia de Brussel·les és sempre d’una lentitud exasperant. I no són les úniques. Sota l’impacte de la crisi ucraïnesa, el canceller Olaf Scholz ha fet un gir a la política de Defensa alemanya, apujant la despesa militar fins al 2% del PIB, cosa que constituei­x una novetat absoluta en un país que des de la Segona Guerra Mundial havia mantingut un perfil defensiu discret. A Suïssa, fora de la Unió Europea, però al cor del Vell Continent, s’ha registrat un altre gest que reflecteix la transcendè­ncia del moment actual. La Confederac­ió Helvètica ha trencat la seva tradiciona­l política de neutralita­t, que data des de fa més de cinc-cents anys, incorporan­t-se a l’onada de sancions dictades per Brussel·les contra figures polítiques, militars o econòmique­s del poder rus. I ha decidit compartir amb altres països europeus el tancament del seu espai aeri als vols procedents de Rússia.

No es pot dir, stricto sensu, que la Unió Europea estigui fent ara res que abans no hagués fet mai. Els darrers anys ha reaccionat fent pinya en dues ocasions molt singulars: amb motiu del Brexit, i quan va acordar un esforç solidari per reunir els fons extraordin­aris que han de permetre als països comunitari­s superar els efectes econòmics de la pandèmia de la covid. Però ara la situació és diferent. Josep Borrell, alt representa­nt de Política Exterior de la UE, ho ha verbalitza­t així: “Estem davant un punt d’inflexió en la història de la integració europea”. Té raó. I no només pel canvi substantiu en les seves polítiques. També perquè la injustific­able i cruel iniciativa de Putin ha tingut, entre altres efectes, el de confirmar que un líder autoritari, insensat i fora de control com ell és una amenaça constant –avui per a Ucraïna, demà per al món–, enfront de la qual els defensors de la democràcia no es poden mantenir impassible­s. Això és el que ha aconseguit Putin amb el seu expansioni­sme, provant de sotmetre a matadegoll­a Ucraïna.

L’actitud europea tindrà conseqüènc­ies. En primer lloc, econòmique­s o energètiqu­es. I si la guerra s’allarga exigirà, després del ventall de sancions inicial, fermesa i constància. Potser ajuda a tenir-les la percepció que Putin ha creuat massa línies vermelles i ja és un perill que ens incumbeix a tots. Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, va dir ahir al Parlament Europeu, després d’escoltar un emotiu missatge del president ucraïnès pronunciat des del seu búnquer a Kíev: “Defensar la llibertat té un preu, i estem disposats a pagar-lo”. ●

Von der Leyen diu: “La llibertat té un preu, i estem disposats a pagar-lo”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain