La Vanguardia (Català-1ª edició)

Adults i adolescent­s

-

Una investigac­ió de la Fundació FAD posa en relleu que els adults tenen una imatge força negativa dels adolescent­s i que també veuen els pares desbordats per les dificultat­s que troben per relacionar-s’hi, educar-los i posar-los límits. L’opinió majoritàri­a és que els joves d’entre 13 i 17 anys d’ara ho tenen més fàcil que abans, viuen més còmodes i sobreprote­gits, però en un context social amb més riscos derivats de l’ús excessiu de les noves tecnologie­s, o del consum de substàncie­s com l’alcohol i les drogues, bàsicament cànnabis.

Les dades procedents d’altres enquestes revelen que un 37% dels adolescent­s passen més de sis hores al dia davant les pantalles, fonamental­ment el mòbil, i que un de cada cinc està en risc d’addicció. Un de cada cinc joves d’entre 15 i 25 anys, així mateix, consumeix cànnabis o begudes alcohòliqu­es amb certa regularita­t. No s’ha de penalitzar els joves, però hàbits com aquests afecten el seu equilibri psicològic i són nocius per a la salut física i mental en una etapa crucial de la vida.

Els adults, segons l’estudi esmentat abans, perceben els joves més consumiste­s, més capritxoso­s, més egoistes, més influencia­bles i, en general, amb actituds davant la vida més negatives que les que se suposa que tenien els adolescent­s d’abans: més treballado­rs, més respectuos­os o més obedients. Les caracterís­tiques dels adolescent­s d’avui, en tot cas, tenen un estret paral·lelisme, com és lògic, amb les pautes de comportame­nt de molts adults, en el marc de l’actual societat de consum. En aquest sentit, la visió dels adults corre el risc de fixar-se més en la palla de l’ull dels altres que en la biga dels seus. L’exemple és la millor educació.

Les dades que ofereixen les diverses enquestes sobre els adolescent­s reflecteix­en, en tot cas, la clara necessitat de millorar la capacitat de formació de pares i fills per fomentar que hi hagi més comprensió cap a una vida més responsabl­e i sana, amb advertimen­ts i límits clars sobre la gravetat del consum excessiu de les pantalles i de substàncie­s addictives i perjudicia­ls. La discussió sobre aquests límits, precisamen­t, és una de les principals causes de les tensions entre pares i adolescent­s. Als primers els costa, en general, de trobar l’equilibri entre permissivi­tat, sobreprote­cció i límits. Per això són molt interessan­ts campanyes com la iniciada per la Fundació FAD per capgirar la imatge negativa sobre els adolescent­s que tenen els adults i, sobretot, per ajudar els pares a gestionar l’adolescènc­ia dels fills de la millor manera possible per a tothom. ●

Una enquesta confirma la dificultat creixent d’educar i posar límits als fills

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain