La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Dniéper i el que hem après

- Rocío Martínez-Sampere

El meu fill petit tenia examen de geografia. Tot el mapamundi, físic i polític. I encara que ja és la segona vegada que els ajudo a repassar geografia –també ho vaig fer amb el meu fill gran fa dos anys– la sensació ha estat la mateixa: no em deixa de sorprendre la bretxa entre el que sabem i el que comprenem.

Quan veig els mapes de la guerra d’Ucraïna, com que ho tinc recent, en reconec els noms: Dniéper, Dnièster, mar d’Azov. Odessa la tinc fins i tot més clavada en els records, per fotogrames d’El cuirassat Potemkin; però, malgrat que sé situar-los, cap d’aquests llocs no significa gran cosa per a mi, perquè en realitat en comprenc poc. La geografia marca, i marca molt –pregunteu-ho als coreans–, però entendre què significa és diferent. Entenc millor l’Amazones, o el Paranà, per molt que estiguin a més quilòmetre­s de distància.

La dificultat per entendre els corrents subjacents, els mapes, la cultura o la història de l’est d’Europa és només meva, esclar, i em fa valorar més que mai la cobertura dels grans mitjans de comunicaci­ó, dels que tenen correspons­als, experts i arxiu. Parlem molt de la crisi dels mitjans, jo la primera, però imagineu-vos què seria de nosaltres si haguéssim de viure la guerra a Ucraïna o els anys de la pandèmia sense ells. Primera lliçó: compreu diaris, deixeu les xarxes.

La segona lliçó que obtinc mentre provo de comprendre és que les guerres avui no es dirimeixen només per terra, mar i aire, sinó també a l’espai i al ciberespai. I que la ciberguerr­a té altres temps, altres actors i altres indicadors. Ajustar les nostres estructure­s militars, diplomàtiq­ues, administra­tives i mediàtique­s a aquest fet continua sent una assignatur­a pendent per a la qual no hi ha temps a perdre.

En tercer lloc, no ens hauríem de confondre ni una coma en el fons de l’assumpte. Putin no pot exigir la neutralita­t d’un país veí. Això només correspon decidir-ho als ucraïnesos. Si decideix Putin, amb guerra tangible o sense, no estem parlant de neutralita­t, sinó de neutralitz­ació. L’error de Crimea no es pot tornar a cometre.

La quarta lliçó és que, curiosamen­t, Putin acaba de donar un sentit estratègic a l’OTAN que havia perdut des del 1989. Ens hauria de servir per abandonar el puerilisme i pagar una política de defensa comuna i coordinada, sense electrons lliures com Macron.

Malgrat això, reclamar una política de defensa seriosa i comuna no hauria d’implicar un menyscapte democràtic ni confondre eficiència amb autoritari­sme. Que parlem de Putin i no dels russos només demostra la falta democràtic­a. Les dificultat­s de tenir una opinió pública són un preu necessari per als que creiem en la democràcia liberal. Cinquè aprenentat­ge: la dificultat no és una raó; hola, líders?

La sisena lliçó és l’excepció catalana. No puc evitar el somriure quan llegeixo Puigdemont reclamant contundènc­ia en el compliment del dret internacio­nal. Menys graciós em sembla escoltar Junqueras en roda de premsa al costat d’Otegi, sí, Otegi, comparant Catalunya amb Ucraïna. Sort que la immoralita­t i el ridícul queden només per a consum intern i ningú no s’ho pren seriosamen­t.

Així que continuo sense entendre bé el Dniéper, més enllà del seu nom. Però sí que entenc que, en aquesta guerra infame, cal pensar primer en els ucraïnesos i després en tot el que Putin pot significar per a la democràcia i l’ordre mundial. Massa lliçons per no parar-li els peus. ●

Que parlem de Putin i no dels russos només demostra la falta democràtic­a

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain