La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vida en una motxilla

- Núria Escur

Et lleves i no et ve de gust llegir cap columna, ni tan sols la teva, perquè totes són de malastruga­nça. Mal auguri. El que un/a necessita quan es lleva, a més d’un cafè potent, és una mica d’esperança, penses.

Dos anys de covid, ara la guerra, ni en els nostres pitjors malsons no hauríem imaginat tanta mala sort. I malgrat tot, és aquí, centrat en la pantalla, aquest psicòpata de camisa i corbata, amb una mirada zombi que no parpelleja, jugant a dards mentre, a l’altre costat, un tipus en samarreta de màniga curta color d’arbequina i cara d’ensurt, que va ser elegit com a president del seu país quan era un còmic televisiu (el nostre Queco Novell del Polònia, per entendre’ns), s’adreça al seu poble esfilagars­at.

Suposem que un dia la guerra truca a la teva porta. Evidentmen­t no l’esperaves, tu sempre a les teves coses, tan poc gregari. Suposem que et donen deu minuts per recollir els objectes més essencials, com quan hi ha un incendi i la gent agafa el quadre del casament dels seus pares i la medalla de la comunió sense saber gaire per què.

Què hi ficaries, a la motxilla?

El noi que surt per televisió amaga les ulleres d’insomni sota la caputxa. Obre la motxilla a requerimen­t de la reportera. Està fugint cap a la frontera amb Polònia, no ha tingut temps de pensar i li importen un rave les ideologies. D’allà surten les següents coses: unes sabatilles d’esport, el passaport, mòbil amb carregador, ibuprofèn o similar, una targeta mèdica, una manta. Dues llanternes. Unes barretes energètiqu­es. Un raspall de dents. Res de bíblies. Res de llibres. Res de diaris. Res de promeses. Només la voluntat rotunda de sortir d’aquesta trampa. ●

Suposem que només et donen deu minuts per recollir l’essencial

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain