La Vanguardia (Català-1ª edició)

Convé ser selectiu

- Norbert Bilbeny

Aquella nit uns quants artistes prenien unes copes en un bar després del sopar. Els van servir fruits secs per acompanyar: panses, avellanes, algun anacard, cacauets i molt blat de moro torrat. Ningú no en menjava a penes, excepte un que anava descartant aquests dos últims i picava només els primers, davant la mirada curiosa del més jove i callat del grup, que li va dir: “Veig que ets molt selectiu...”.

Una paraula per meditar: ser selectiu. En comerços d’altres temps es llegia: “Teixits selectes”, “Bomboneria selecta”, “Ganiveteri­a La Selecta”. Allò selecte, fos dolent o vengués barat, es tenia per bo i acreditat. Però avui aquesta paraula ni agrada ni s’entén. Just fa un segle Ortega y Gasset va començar a distingir entre la “massa” i la “minoria selecta”, dues formes de vida, més que classes o funcions socials. No va ser l’únic intel·lectual europeu que ho sostenia. Eren altres temps. Bolxevics i feixistes exaltaven igualment el paper decisiu de la minoria agitadora. Avui el selecte no és més que la vana aspiració a ser-ho, ja no per mitjà de les idees, el posat o l’educació, sinó a través de la moda, els accessoris i la gastronomi­a, on és fàcil confondre preu amb valor o bon gust. La marca no distingeix per si mateixa. El nou-ric vol ser selecte, però no entrarà en el selectiu, igual que un títol de noblesa no fa l’aristòcrat­a sense més ni més.

Convé ser més selectiu que selecte. Com aquell artista dels fruits secs. Selectiu ve del llatí i de la paraula elegir. Més que mai, avui cal elegir bé: que no ens facin passar bou per bèstia grossa i que de debò importi evitar que ens donin una cosa per una altra. Ser selectiu, això és preferir la cultura a la grolleria; allò educat al que és groller; el que convenç a allò que entusiasma; el que està ben fet en lloc de la improvisac­ió i la falta d’integritat; parlar bé en lloc de ferho, com tants, malament i amb paraulotes. Ser selectiu, també, a l’hora d’informar-se, per escrit o de paraula: quedar-se sol amb la informació veraç i l’opinió raonada. Triar amb compte, cuidar-se. Ser selectiu. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain