La Vanguardia (Català-1ª edició)

El matís espanyol

- Fernando Ónega

Se sap que els polítics necessiten tres enemics per sustentar la seva ideologia i donar forma al seu discurs: l’enemic anterior, l’enemic interior i l’enemic exterior. Cada líder té els seus, però en aquest moment interessa identifica­r els enemics de la coalició governant. Pel que fa a l’anterior, no hi ha cap dubte: és Franco, el franquisme i, per a la part minoritàri­a del Gabinet, el règim del 78. L’interior és la dreta en qualsevol dels seus formats, però Vox serveix de disculpa per aglutinar la parròquia contra el fantasma de l’extrema dreta. I l’enemic exterior no és el Marroc amb els seus gestos inamistoso­s, ni Mèxic o Veneçuela amb els seus presidents provocador­s. És Putin: la seva guerra uneix més les nacions europees que els dos sectors de l’Executiu, però a Pedro Sánchez li regala l’oportunita­t de liderar una nova crisi, com abans va liderar la del coronaviru­s.

Cal reconèixer que el senyor Sánchez es mou bé en les desgràcies: sap tocar la tecla de la tendresa amb

Sánchez representa una resta honorable de pacifisme davant el rearmament alemany

la veu adequada; invoca la unitat amb gran sentiment; prepara les homilies amb sàvia elecció dels missatges que vol col·locar; té facilitat proverbial per a difícils equilibris dialèctics, com ara exigir al Partit Popular que renovi el Poder Judicial quan està parlant dels tancs russos, i a l’entrevista a TVE va mostrar la seva cara més sensible: ell no envia a Ucraïna armes per matar; la seva comesa és la tasca humanitàri­a, el suport als refugiats i papers per a tots els ucraïnesos que ja viuen aquí. Una tragèdia més en qualsevol indret del món, un volcà, una altra pandèmia i n’acabarem demanant la canonitzac­ió. Després del pare Ángel, el pare Sánchez.

És el matís espanyol. Ignoro si tanta bondat envasada coincideix amb la unitat europea contra l’enemic exterior comú que, a més, parla d’alerta nuclear. Sorprèn que la quarta potència de la Unió delegui en Brussel·les la tramesa directa d’armament. No pot evitar que s’interpreti com una cessió a Unides Podem, perquè la coalició no es pot permetre una esquerda davant d’una crisi tan greu. Diguem, com a hipòtesi benèvola, que el president espanyol representa una honorable resta de pacifisme davant la nova cultura de rearmament del canceller alemany. I potser tot això explica per què Biden no té Espanya entre els seus interlocut­ors de primer nivell. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain