La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’acusat de deixar morir la seva parella i gravar-ne l’agonia: “No vaig voler matar-la”

El processat atribueix les lesions de la dona a caigudes fortuïtes i nega maltractam­ents

- TONI MUÑOZ

Desprestig­iar la víctima per salvar-se. Aquesta va ser l’estratègia que va adoptar ahir Mariano Daniel Vásquez, de 52 anys, acusat d’assassinat per haver deixar morir la seva parella d’un atac diabètic que a més va gravar en vídeo mentre agonitzava. L’acusat, que intenta evitar la presó permanent revisable que demanen per a ell les acusacions, va intentar convèncer el jurat que aquella fatídica nit a la víctima se li en va anar la mà amb l’alcohol i les drogues i que ell no va pensar que el seu estat fos tan greu. “No vaig pensar mai que li passaria això, no vaig pensar mai a matar-la, mai de la vida no vaig pensar que podria morir”, va afirmar, arrencant a plorar després d’haver respost amb fredor les preguntes del fiscal.

A les seves explicacio­ns, l’acusat va intentar minimitzar-ho tot. Començant per la relació que mantenia amb la Susana, de qui va dir que només eren trobades per “beure, drogar-se i tenir sexe” i no una relació estable de parella. Va relativitz­ar les ferides que presentava la víctima fruit de suposats maltractam­ents que va atribuir a caigudes fortuïtes. Tenia una costella trencada, blaus als ulls i la cara inflada, però ell ho va justificar.

Una vegada “es va picar contra el braç del sofà”; una altra, va dir que “va caure a l’ascensor”, i un altre dia “va ensopegar a la cuina i es va fer mal a les costelles”. “No la vaig agredir mai”, va assenyalar després que el fiscal li recordés que en un d’aquells episodis l’acusat tenia sang als artells. “Ja que hauria caigut jo també”, va dir.

En la mateixa línia, va rebaixar la gravetat del que va passar la nit de la mort de la Susana que va fer fins a 15 vídeos de la dona agonitzant sense trucar a l’ambulància, ni donar-li sucre, ni insulina, ni res. “No sabia si era una baixada de sucre o que anava col·locada de tot el que portava”, va defensar manifestan­t que sí que va intentar ajudar-la però ella “ho va rebutjar”. En canvi, amb el seu telèfon mòbil la va gravar mig nua, estirada a terra mentre ella balbucejav­a reclamant auxili. “La vaig gravar perquè veiés fins a quin punt havia arribat i que hi reflexioné­s”, va justificar, presentant la víctima com una persona addicta a les drogues. En un dels vídeos, l’acusat li preguntava “amb qui” havia estat aquella nit. Les acusacions sostenen que Vásquez va actuar per gelosia i per això va posar fi a la vida de la Susana i la va deixar morir. “Li vaig preguntar això perquè el seu apartament estava una mica desendreça­t”, va dir.

Les acusacions tenen clar que la Susana, després de diversos episodis de maltractam­ents suposadame­nt infligits per l’acusat i devastada emocionalm­ent, es va tancar a casa seva per vergonya que algú veiés els blaus que tenia a la cara. Fins i tot, va demanar al seu exmarit que s’emportés el seu fill a viure amb ell a Ciudad Real per evitar que l’acusat pogués ferli mal. Però l’acusat va trobar una explicació. “Al nen li faltava estimació i no tenia bona relació amb la seva mare”. El dia dels fets, la dona “va trucar a l’única persona que podia veure-la amb les seves ferides, perquè era qui les hi havia provocat”, va dir el fiscal. ●

“La vaig gravar perquè veiés fins a quin punt havia arribat i que hi reflexioné­s”, va dir amb fredor al jurat

 ?? Barc lonYrUoa ?? Mariano Daniel Vásquez, acusat de l’assassinat de Susana Cortés el juny del 2019 en un pis de Viladecans
Barc lonYrUoa Mariano Daniel Vásquez, acusat de l’assassinat de Susana Cortés el juny del 2019 en un pis de Viladecans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain