La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Clínic va atendre catorze noies agredides sexualment per taxistes l’any passat

-

L’hospital Clínic de Barcelona va fer públic ahir l’informe de la seva comissió de violència intrafamil­iar i de gènere, en què es detalla que un total de 468 persones, la majoria dones, van ser ateses el 2021 a les urgències del centre després de ser víctimes de violència sexual. D’aquestes agressions, 14 van correspond­re a dones, menors de 25 anys, que van ser agredides per taxistes mentre tornaven a casa després d’haver sortit a la nit. El total d’agressions sexuals del 2021 confirma, segons diu l’informe, que s’està tornant als nivells prepandèmi­cs: 503 persones van ser ateses per aquesta circumstàn­cia el 2019. Els últims cinc anys el servei d’urgències del centre hospitalar­i ha atès fins a 2.023 agressions sexuals.

El sector del taxi condemna aquests fets i recorda que es tracta d’“un tema policial” que està fora del seu abast. “Nosaltres volem aquestes persones fora, però no sabem qui són”, explica a La

Vanguardia Alberto Tito Álvarez, portaveu i coordinado­r d’Élite Taxi, el sindicat majoritari. Álvarez recorda que el sector està format per 14.000 profession­als que fan uns deu milions de serveis a l’any i que es tracta “de casos aïllats”.

Defensa alhora que Élite Taxi està molt conscienci­at sobre la violència de gènere i, en aquest sentit, explica que fa diversos anys que executen uns protocols interns per protegir les dones. “Per exemple, quan portem una noia a altes hores de la nit, esperem que entri al portal, fins i tot l’acompanyem a la porta depenent de la zona que sigui. Fem molta pedagogia amb aquests temes, que són tan importants i sensibles”.

Les dades recollides per l’informe del Clínic demostren que un 90% de les agressions (un total de 468 el 2021) van tenir com a víctima una dona, i un 10%, un home, que el 100% dels agressors van ser homes i que aproximada­ment en un 50% dels casos eren coneguts per les víctimes. Respecte a l’edat de les agredides, un 46% van ser dones joves d’entre 16 i 25 anys, de les quals un 5,4% menors d’edat (16 i 17 anys).

L’estudi assenyala que un 42,4% de les víctimes arriben a urgències per iniciativa pròpia, un 21% amb acompanyam­ent policial i un 22,2% derivades d’un altre centre de salut (clíniques privades, altres hospitals...).

Així mateix, especifica que un 62,8% de les dones van ser violades (vaginal, anal o bucal) i que un 56% de les agressions van tenir lloc en un domicili, i un 18,3%, a la via pública. També detalla que un 6% de les víctimes van ser agredides per la parella o exparella, un percentatg­e que va ser més alt el 2020 pels confinamen­ts derivats de la pandèmia del coronaviru­s. ●

Un total de 468 persones van ser assistides a les urgències de l’hospital el 2021 per aquesta raó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain