La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El pla d’obres de Barcelona causarà més col·lapse i contaminac­ió”

Josep Mateu President del RACC

- ENRIC SIERRA

El Reial Automòbil Club de Catalunya (RACC), l’entitat de mobilitat més gran d’Espanya en nombre de socis, ha llançat una campanya crítica amb els plans de l’Ajuntament de Barcelona de dur a terme 20 obres els pròxims vuit anys que podrien afectar greument la mobilitat a la ciutat si abans no s’activen les alternativ­es en transport públic.

Per què impulsen la campanya “Que vuit anys d’obres no detinguin Barcelona”?

Perquè no s’expliquen amb transparèn­cia les conseqüènc­ies de les mesures que ha pres l’Ajuntament de Barcelona. La ciutadania serà la principal afectada d’aquestes mesures i n’ha d’estar assabentad­a.

Barcelona ha abordat en el passat obres importants. Com es feien?

Sempre es treballava en consens entre l’administra­ció pública i les entitats privades. En aquest cas hi ha molt poc diàleg. El calendari de les obres no s’ha consensuat i les conseqüènc­ies de les obres seran molt dolentes.

L’Ajuntament ha consultat el RACC?

Hem parlat unes quantes vegades. Però no es fan les coses bé. Per exemple, vam demanar de participar en el grup d’experts que dissenyava les superilles i se’ns va dir que no. Malgrat que som experts reconeguts en mobilitat. Barcelona ha de millorar i apostar per la qualitat de l’aire, però també ha de definir què vol ser. No hi ha un pla definit. No se sap què vol ser Barcelona i veiem el resultat d’aquesta falta de definició d’estratègia de ciutat. No parlar amb les entitats privades comporta que es prenguin decisions de part que només tenen en compte el punt de vista de l’administra­ció pública i que no beneficiar­an el conjunt de la ciutat. Només es parla de la qualitat de l’aire, però perquè la gent sobrevisqu­i també s’ha de tenir en compte l’economia.

Sense mobilitat privada hi ha menys economia?

La mobilitat és una peça importantí­ssima de l’economia. Barcelona no és només dels residents, sinó dels ciutadans que cada dia entren i surten per feina o per comprar. Tot això afecta l’economia. No planificar bé la mobilitat o els calendaris de les obres perjudica l’economia de la ciutat.

A la seva campanya demanen que es prioritzin les obres del transport públic. Creuen que s’estan fent les coses al revés?

Si mirem pas a pas totes les obres programade­s els pròxims vuit anys és evident que afectaran les 900.000 persones que cada dia entren i surten de Barcelona per treballar fonamental­ment. Per això aquestes obres s’han de coordinar amb les que es faran, per exemple, a Rodalies.

Si aquestes 900.000 persones decidissin avui deixar el cotxe, ¿tindria capacitat el transport públic per absorbir la demanda? Seria impossible. Abans de la pandèmia ja anaven al cent per cent d’ocupació en hora punta. El gran dèficit de transport públic no és a Barcelona, sinó a la regió metropolit­ana.

De les obres que assenyalen com a crítiques, n’hi ha tres que tindran més impacte: Via Laietana, superilles i el tramvia. Com s’haurien de fer?

Haurien de tenir un calendari progressiu i no fer-se alhora. Via Laietana afecta la comunicaci­ó mar-muntanya que desplaçarà el trànsit cap a Paral·lel i Marina. No s’ha preguntat a aquests punts que rebran més trànsit què opinen de l’obra de Via Laietana. Per als veïns de Via Laietana serà el cel, i per a la resta, un infern. El mateix passa amb les superilles i el tramvia. Aquest pla d’obres no eliminarà la contaminac­ió, sinó que reduirà la capacitat de la ciutat i augmentarà la congestió i la pol·lució.

Aquests plans condemnen la ciutat a un col·lapse continu?

Fins que la gent no pugui entrar al transport públic, segur que hi haurà un col·lapse continu en tota la trama central de la ciutat.

Quin impacte econòmic tindrà?

La ciutat no ho pot aguantar tot. Hem de definir bé què volem que sigui Barcelona. Si es vol una ciutat residencia­l amb gent de més de 65 anys i sense visió metropolit­ana, passarem a ser una ciutat amb poc impuls econòmic i retrocedir­à. En canvi, si pensem en gran i adeqüem tota l’estructura metropolit­ana respondrem a les necessitat­s ecològique­s, socials i econòmique­s de Barcelona.

Per què creu que l’Ajuntament té pressa en aquestes obres?

Per raons ideològiqu­es i perquè no hi ha un lideratge fort de l’àrea metropolit­ana, ni diàleg entre municipis.

Barcelona corre el risc de perdre el seu paper de capitalita­t amb aquests plans municipals?

Amb un Ajuntament que no pensa en gran és molt difícil que Barcelona continuï sent una gran ciutat amb tots els avantatges mediambien­tals, econòmics i de progrés. S’estan prenent mesures mal explicades i superficia­ls que afectaran el futur econòmic de les ciutat. ●

Impacte negatiu “Es prenen mesures sense consens que afectaran el futur econòmic”

Falta de lideratge “L’Ajuntament actua per raons ideològiqu­es sense definir quina ciutat vol i sense diàleg”

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Josep Mateu explica l’impacte de les futures obres davant un mapa de l’àrea metropolit­ana a la seu del RACC a Barcelona
CÉSAR RANGEL Josep Mateu explica l’impacte de les futures obres davant un mapa de l’àrea metropolit­ana a la seu del RACC a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain