La Vanguardia (Català-1ª edició)

La britànica més buscada pel desfalc de 1.000 milions de lliures, detinguda a Santa Bàrbara

-

Vivia amagada a Santa Bàrbara (Montsià), en uns apartament­s als afores d’aquesta petita localitat (3.800 veïns), una anglesa de 47 anys perseguida des del 2013 pel Regne Unit perquè era una peça clau d’una organitzac­ió criminal dedicada al blanqueig de capitals. La dona va estafar presumptam­ent 1.000 milions de lliures esterlines. Abans havia canviat diverses vegades de domicili per despistar els investigad­ors.

Queden enrere nou anys d’investigac­ions. La detinguda, que respon a les inicials S.P., serà extradida ben aviat al Regne Unit acusada d’un delicte de blanqueig de capitals. L’Audiència Nacional ja n’ha ordenat l’ingrés en presó provisiona­l.

Abans de caure ella, els investigad­ors van aconseguir detenir els altres 15 integrants de la banda. Van ser jutjats el 2013, i tots van ser condemnats a penes de presó.

La dona tenia “llaços familiars i acadèmics” amb Espanya des que era adolescent, de manera que la policia britànica en va informar la Guàrdia Civil. El 2015 ja va ser localitzad­a a Olivella (Garraf), on anava a visitar el seu home entre fortes mesures de seguretat. Just quan estava a punt de ser detinguda va canviar d’aspecte i va aconseguir fugir.

Fins al febrer no es va aconseguir tornar a situar l’estafadora a Catalunya, en concret a Santa Bàrbara. Després de diverses setmanes de seguiment, agents de paisà de la Guàrdia Civil la van detenir diumenge mentre passejava els seus dos gossos a prop de casa seva.

L’organitzac­ió es dedicava al frau de l’IVA en les operacions de compravend­a de mòbils. Els telèfons es compraven a l’estranger, exempts de l’IVA, i es revenien al Regne Unit. Aquesta banda va arribar a vendre més mòbils al Regne Unit que totes les botigues legals juntes. La dona arrestada al Montsià era la persona encarregad­a de blanquejar els guanys a través d’un entramat d’empreses a Espanya, Andorra i Dubai. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain