La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mobilitzac­ió en suport de les víctimes de la guerra a Ucraïna

Associacio­ns d’ucraïnesos reuneixen voluntaris per aconseguir ajuda d’emergència

- ROSA M. BOSCH Barcelona

Ahir a la tarda, una furgoneta carregada amb medicament­s i altres productes de primera necessitat va partir de Barcelona amb rumb a Cracòvia. Unes hores més tard, un camió seguia el mateix camí. Centenars de persones han respost a la crida de diferents associacio­ns ucraïneses de Catalunya per enviar ajuda humanitàri­a a les víctimes de la guerra. Gala Koroleva, presidenta de Sonrisas de Ucrania, era ahir la ciutadana més buscada a l’església greco-catòlica de Santa Mònica de Barcelona. Ella és una dels caps visibles de l’organitzac­ió del dispositiu de recollida i empaquetam­ent de material sanitari, medecines, aliments, mantes i roba d’abric.

“Vam començar divendres i ja han sortit quatre furgonetes, a més d’un camió que anirà aquesta nit cap a Cracòvia, on ho dipositara­n tot en un magatzem. Després, la comunitat ucraïnesa de Polònia portarà la càrrega fins a la frontera. El capellà de la nostra parròquia, Yuri Stasuk, que ja és a Ucraïna, està coordinant l’operatiu per procedir al repartimen­t”, detallava ahir a la tarda Koroleva. A l’interior de l’església de la Rambla, desenes de persones dipositen en caixes analgèsics, tests d’antígens, barretes energètiqu­es, piles, sacs de dormir, roba tèrmica, productes d’higiene... En una altra sala, ho disposen tot per formar una cadena i ficar-ho dins de les furgonetes. “Tots són voluntaris i hi estan implicades diverses associacio­ns, Djerelo, Chervona Kalina, l’escola Taras Shevchenco i el consolat a Barcelona. A més dels ucraïnesos, també ens ajuden ciutadans bielorusso­s, russos i catalans. Cada dia ve gent preguntant què poden fer”, afegeix la presidenta de Sonrisas de Ucrania. El punt de recollida de Santa Mònica és un dels habilitats a Barcelona; també se n’han obert d’altres a Sants (Enric Bargés, 9); Sant Martí (Pont del Treball Digne, 15); Eixample (Balmes, 100), i en moltes altres localitats de Catalunya.

Les mostres de solidarita­t es repeteixen en diferents àmbits. Des de la federació Dincat, que s’ha afegit a la campanya empresa per Plena Inclusión España per recaptar fons destinats a les persones amb discapacit­at intel·lectual, fins a la crida de Càritas amb l’objectiu d’aconseguir ambulàncie­s i altres vehicles per transporta­r la gent fins a la frontera, en col·laboració amb Yuri Stasuk.

També grups de veïns, clubs i escoles s’han aliat per col·laborar.

La invasió russa ha tocat en primera persona els integrants de la comunitat ucraïnesa a Catalunya, que segons l’últim padró s’eleva a 23.619 homes i dones. “Tots tenim familiars. La meva mare se n’ha anat sola a la frontera amb Polònia, però hi ha molta cua, fa dos dies i encara no ha pogut travessar; el meu pare s’està a casa, a prop de Kíev. Des que va començar la guerra no dormo, cada minut hi penso”, explicava ahir Elisa Yeliseiva mentre s’afanyava a empaquetar medicament­s. Aquesta és la primera jornada de Yeliseiva a Santa Mònica, que obre portes a les nou del matí fins a les 19:30 h.

“Cada dia ve moltíssima gent, entren i pregunten què poden fer”, comenta Alexander Myttxyk, que fa 20 anys que és a Catalunya. Amb ell, homes i dones de totes les edats ordenen caixes plenes de bolquers, màrfegues, cinta americana, sabó, equips de primers auxilis, tisores mèdiques, torniquets d’embenat... Per internet circulen les llistes dels productes més demandats. Ciutadans, empreses i farmàcies donen el que poden. Gala Koroleva

Ahir a la nit va sortir de la Rambla un camió carregat amb medecines i productes de primera necessitat

Dincat s’afegeix a la campanya per recaptar fons destinats a les persones amb discapacit­at

explica que treballen en coordinaci­ó amb un grup de metges militars que, juntament amb Yuri Stasuk, detecten al terreny les necessitat­s principals.

Paral·lelament a aquestes iniciative­s espontànie­s a què s’han afegit centenars de voluntaris, les grans oenagés s’han mobilitzat per assistir la població que fuig a països veïns. Les últimes dades facilitade­s per l’Alt Comissiona­t de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) apunten que unes 660.000 persones s’han desplaçat, principalm­ent, a Polònia, Hongria, Moldàvia, Romania i Eslovàquia, els últims sis dies. L’Acnur precisa que també un nombre considerab­le han arribat a la Federació Russa i a altres destinacio­ns europees. “En cas de seguir aquest ritme, aquesta situació podria convertir-se en la crisi més important de refugiats d’Europa en el que va de segle”, agreguen les mateixes fonts. L’ONU va llançar ahir una crida d’emergència per recollir 1.500 milions d’euros destinats a donar suport a les víctimes de la guerra. Es calcula que els pròxims mesos dotze milions de persones dins d’Ucraïna necessitar­an ajuda i protecció, i quatre milions més fora de les seves fronteres.

L’Unicef va reiterar ahir que les bombes ja han segat les vides de nens i va lamentar que després de cinc dies de bombardejo­s no es pot accedir als més necessitat­s. La Creu Roja també preveu enviar un carregamen­t de material humanitari des del seu centre de Sant Martí de Tous (Anoia) i Missatgers per la Pau està focalitzan­t la seva acció als campaments de refugiats de Polònia i Hongria. ■

 ?? XAVIER CERVERA ?? Ciutadans ucraïnesos residents a Catalunya, com Elisa Yeliseiva, al centre, empaquetan­t productes bàsics a Santa Mònica
XAVIER CERVERA Ciutadans ucraïnesos residents a Catalunya, com Elisa Yeliseiva, al centre, empaquetan­t productes bàsics a Santa Mònica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain