La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ràpida i la divertida

- Pere Solà Gimferrer

L’actriu Rachel Brosnahan sempre va estupenda a The marvelous Mrs Maisel. Es pot confiar en el talent de tots els implicats de la sèrie a l’hora d’ambientar la sèrie en uns cinquanta i uns seixanta de mirada benestant. Amazon Prime Video hi posa prou diners perquè el vestuari, el pentinat, els colors pastel o l’atrezzo perfectame­nt col·locat als apartament­s siguin prou motiu per donar-li un cop d’ull. També hi ajuda que la direcció pensi en la sèrie com un musical de la vella escola tot i no ser-ho, entenent que el moviment és clau i que cada escena és una coreografi­a. Una altra cosa és que l’obra sobre una mestressa de casa que es reinventa en humorista de vocabulari malsonant sigui tan meravellos­a com diu el títol.

La quarta temporada, que la plataforma emet cada divendres, ens està oferint trames que ja ens sona haver vist i viu encotillad­a per decisions esgotadore­s. La creadora Amy Sherman-Palladino hauria d’explicar per què està tan capficada a mantenir en el repartimen­t Michael Zegen com Joel Maisel, el marit infidel de l’humorista, quan l’actor és la mort del carisma i, a més, la seva trama fins i tot desprèn un tuf ranci per com s’intenta fer humor amb una comunitat xinesa que és pur estereotip sense profundita­t. També hi ha altres problemes de base: The marvelous Mrs Maisel és una sèrie divertida o només ho sembla perquè els actors reciten els diàlegs a la velocitat de la llum i entren en bucles o repeteixen el mateix tota l’estona?

És inevitable no comparar la sèrie amb Hacks d’HBO Max, que acaba d’acomiadar la primera temporada i que també parla de l’humor en clau femenina a partir de la relació que s’estableix entre una còmica en hores baixes, la Deborah Vance de Jean Smart, i una guionista expulsada de Hollywood per un acudit passat de rosca, una Hannah Einbinder que aguanta l’embat interpreta­tiu. Cada cop que reflexione­n sobre l’humor, els límits de les bromes i les dificultat­s de les dones en un territori que sempre s’havien adjudicat els homes per defecte, els guions de Lucia Aniello, Paul W. Downs i Jen Statsky exploren una dinàmica impagable i transmeten que, efectivame­nt, aquestes dues dones són molt gracioses: els diàlegs són divertits i esmolats i no només perquè les actrius estan en el seu millor moment. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain