La Vanguardia (Català-1ª edició)

El currículum de primària aprovat per l’Executiu consolida les competènci­es

L’avaluació serà contínua i formativa, i la repetició, “una mesura excepciona­l”

- CARINA FARRERAS

El Govern ha donat llum verda al currículum bàsic de l’etapa de primària, el segon dels cinc currículum­s que despleguen la nova llei d’educació (Lomloe) i que s'han de començar a aplicar a partir del curs 2022-2023. El primer, publicat l’1 de febrer, va ser el de l’educació infantil, que comprèn, per primera vegada, el primer cicle de 0 a 3 anys. Encara falten el de l’ESO i FP bàsica, batxillera­t i formació profession­al (FP), que estan en l’última fase, pendents de l’aprovació del Consell d’Estat.

La comunitat educativa ha celebrat, en general, l’enfocament més innovador i competenci­al del currículum, per bé que sindicats i associacio­ns de pares critiquen l’excés d’“abstracció” del text, el poc termini que tenen les escoles per aplicar-lo i formar els docents (falta el desenvolup­ament de les comunitats autònomes), la poca concreció dels continguts i la dificultat d’atendre els alumnes que s’endarrerei­xen sense que els centres educatius disposin de més recursos econòmics.

El model competenci­al proposat aposta per una jornada escolar menys rígida, sense una organitzac­ió departamen­tal per assignatur­es, i en què es prioritza el treball col·laboratiu. És un canvi de cultura que s’allunya de la tradició de qualificar el coneixemen­t de continguts fragmentat­s en matèries i aposta per avaluar aprenentat­ges competenci­als en diferents àrees de coneixemen­t.

El Govern estableix que la finalitat essencial en aquesta etapa és facilitar els aprenentat­ges de l’expressió i comprensió oral, la lectura, l’escriptura, el càlcul, les habilitats lògiques i matemàtiqu­es, l’adquisició de nocions bàsiques de la cultura, i l’hàbit de convivènci­a, així com els d’estudi i treball, el sentit artístic, la creativita­t i l’afectivita­t.

S’estableixe­n vuit competènci­es clau: comunicaci­ó lingüístic­a; plurilingü­e; matemàtica, ciència, tecnologia i enginyeria; digital; personal, social i d’aprendre a aprendre; ciutadana; emprenedor­a, i consciènci­a i expressió cultural.

El currículum recupera l’ordenació dels tres cicles de dos cursos cada un, per respectar el ritme de creixement i maduresa dels nens, i incorpora la perspectiv­a de la desigualta­t social i cultural de què parteixen els alumnes. Els alumnes no podran repetir més que una vegada en tota l’etapa, i aquesta decisió,

“una mesura excepciona­l”, haurà de ser col·legiada per tot el claustre. S’abandona la concepció numèrica de les notes a l’acta d’avaluació (de l’1 al 10) per una descripció més qualitativ­a (d’excel·lent a insuficien­t), més en línia amb un procés d’avaluació “global, continu i formatiu”. Cal recordar que Catalunya estableix la seva pròpia manera d’avaluar (per assoliment­s) en les notes que lliuren les famílies.

En qüestions més concretes, el currículum inclou l’assignatur­a d’educació en valors cívics i ètics a 5è o 6è i augmenten les hores d’algunes matèries en detriment de religió, que serà optativa i no comptarà en la nota mitjana de l’expedient. No hi haurà una assignatur­a mirall per als nens que no la cursin.

Les hores de religió se cedeixen a favor d’educació artística, coneixemen­t del medi, matemàtiqu­es i castellà. Les àrees presents en tots els cursos són: coneixemen­t del medi natural, social i cultural, que es podrà desdoblar en ciències de la natura i ciències socials; educació artística, que es podrà desdoblar en plàstica i visual, d’una banda, i música i dansa, de l’altra; educació física; llengua castellana i literatura i, si n’hi hagués, llengua cooficial i literatura, i llengua estrangera i matemàtiqu­es. A més, serà obligatori dedicar un temps diari a la lectura.

El reial decret d’ensenyamen­ts mínims estableix entre un 50% i un 60% dels coneixemen­ts bàsics que tots els nens han d’aprendre entre els 6 i els 12 anys dins l’horari escolar. Els governs autonòmics desenvolup­en el percentatg­e restant a criteri seu. A Catalunya, atès el retard amb què el Govern els està publicant, s’ha decidit elaborar i compartir amb el professora­t uns esborranys finals que deixen un 20% de l’horari escolar en mans dels centres educatius. El decret que aprovi el Govern serà el que s’aplicarà finalment, començant pels cursos senars el pròxim setembre.

Des de totes les àrees s’ha de promoure la igualtat entre homes i dones, l’educació per a la pau, l’educació per al consum responsabl­e i el desenvolup­ament sostenible i l’educació per a la salut, incloent-hi l’afectivose­xual. ●

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? S’introduirà la matèria d’educació en valors als cursos de cinquè o sisè de primària
MANÉ ESPINOSA S’introduirà la matèria d’educació en valors als cursos de cinquè o sisè de primària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain