La Vanguardia (Català-1ª edició)

Final de les quarantene­s a Espanya, dues setmanes després que a Catalunya

- CELESTE LÓPEZ

Un altre pas endavant cap a la normalitat. Final de les quarantene­s dels contactes estrets no vacunats (els vacunats ja no en feien) i dels escolars, a partir de dilluns, dues setmanes després que a Catalunya. Ho ha acordat per unanimitat la comissió de Salut Pública, reunida ahir a la tarda, que recomana, tot i això, que durant els deu dies posteriors a l’última exposició els contactes estrets de casos confirmats extremin les precaucion­s i redueixin tant com sigui possible les interaccio­ns socials utilitzant la mascareta de manera constant i mantenint una higiene de mans adequada. “Especialme­nt s’ha d’evitar el contacte amb persones vulnerable­s”, assenyalen.

Eliminada aquesta mesura, només queda decidir quan es retirarà l’ús de les mascaretes a l’interior o en alguns espais interiors (al transport, per exemple, els experts donen per fet que es mantindrà molt temps). No hi ha unanimitat en aquest sentit, de manera que esperen que continuï baixant la incidència al llarg d’aquest mes per prendre aquesta decisió (ahir es va situar en 515 casos per 100.000 habitants).

La comissió de Salut Pública també va aprovar l’ús del fàrmac Evusheld per a la població que per diversos motius, com immunodepr­imits amb al·lèrgies greus, no han pogut vacunar-se o no han pogut rebre dosis addicional­s.

El fàrmac encara no ha arribat a Espanya, però ja s’han començat a selecciona­r els que el rebran. Són candidats a rebre Evusheld les persones de 18 anys o més amb immunosupr­essió greu que no responen a la vacunació i les que la tenen contraindi­cada i que, a més a més, tenen un risc molt alt de malaltia greu després d’infecció per SARS-CoV-2, assenyalen des de la comissió de Salut Pública.

El que sí que va arribar ahir són les primeres dosis de la vacuna Novavax. És la primera vacuna contra la covid a base de proteïnes autoritzad­a per al seu ús i disponible a Europa.

“La vacuna Novavax ofereix una opció diferencia­da per reforçar les taxes de vacunació a tot Europa”, va explicar Stanley C. Erck, president i director executiu de Novavax.

Novavax és la cinquena vacuna contra la covid autoritzad­a per l’Agència Europea del Medicament (EMA) i estarà destinada a persones que no s’han vacunat o que només han rebut una pauta d’altres vacunes ja existents a causa d’al·lèrgies a algun dels components d’AstraZenec­a, Moderna, Pfizer o Janssen, tal com va aprovar la comissió de Salut Pública fa tres setmanes. ●

Les primeres dosis de la cinquena vacuna contra la covid aprovada, Novavax, van arribar ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain