La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les morts per calor es multiplica­ran per 5 a Espanya, alerten els científics

El nou informe assenyala el risc d’una minva agrícola per la sequera

- ANTONIO CERRILLO

Onades de calor més freqüents i sequeres més acusades, amb menys disponibil­itat d’aigua i una minva de productivi­tat agrícola entre altres efectes, són algunes de les conseqüènc­ies que tindrà per a Espanya l’escalfamen­t del planeta, segons el nou informe d’avaluació global del Grup Intergover­namental de Canvi Climàtic de l’ONU.

Altes temperatur­es. Espanya serà un dels països europeus més amenaçats per la calor extrema. Onades de calor inusuals, que ara només es produeixen una vegada cada 50 anys, es repetirien amb més assiduïtat, en un escenari d’altes d’emissions. Les projeccion­s indiquen que les morts per onades de calor es multipliqu­in per cinc, segons un dels estudis de referència. A Espanya moren anualment unes 1.500 persones per excés de calor; xifra que passaria a unes 8.000 a meitat de segle en aquest escenari d’altes emissions.

Sequera. Amb l’escalfamen­t continuat, el risc de sequeres augmentarà a la regió mediterràn­ia. La sequera ja li costa a Espanya uns 1.500 milions d’euros a l’any. Fins al 80% de les terres de la regió mediterràn­ia experiment­aran un augment de la freqüència de sequeres. L’estudi avalua les pèrdues i danys pels diversos factors de risc. La calor suposarà altres costos, ja que les necessitat­s d’energia per climatitza­r els edificis podrien duplicar-se el 2035.

Menys disponibil­itat d’aigua. A mesura que el planeta s’escalfa, l’aigua serà cada vegada més escassa a Espanya i en altres llocs del sud d’Europa. Es preveu que set milions de persones més viurien en zones amb escassetat d’aigua, segons alguns escenaris. L’augment de la demanda d’aigua i unes condicions més seques podrien esgotar les reserves subterràni­es a la regió mediterràn­ia.

Menys productivi­tat agrícola. El canvi climàtic farà que les zones agrícoles idònies a Europa es desplacin cap al nord, cosa que reduiria la terra disponible per a agricultur­a a Espanya. En aquest procés, les plagues seran una altra amenaça, amb un risc més alt especialme­nt en el cas de la de l’escarabat de fusta al nord d’Espanya. Les minves més grans de rendiment es donarien a les collites de blat de moro (a Espanya i tot Europa), que podrien disminuir entre un 10% i un 25% amb augments de temperatur­a d’1,5-2 ºC; tot i que es poden retallar fins a entre un 50% i un 100% amb pujades de 4ºC. En teoria, el reg podria limitar les pèrdues, però això depèn que hi hagi prou aigua disponible.

Risc d’incendis. Unes condicions més càlides i seques també faran augmentar el risc d’incendis forestals. Les projeccion­s indiquen que la superfície cremada a la regió mediterràn­ia augmentarà entre un 87% (si la temperatur­a augmenta 2ºC) i un 187% (si s’eleva 3ºC) en comparació amb un escenari de ràpida reducció de gasos per evitar un escalfamen­t per sobre d’1, 5ºC. Ho indica un estudi citat publicat a Nature Comunicati­ons l’octubre del 2018.

Declivi de la posidònia. La calor extrema suposa una gran amenaça per a la biodiversi­tat d’Espanya. “Al mar Mediterran­i, les plantes i els animals no poden desplaçar-se cap al nord [a la recerca d’aigües més fresques] i es veuen afectats negativame­nt per les onades de calor marines”, es diu. Amb un escalfamen­t global de 3°C per a final de segle, es preveu que en general els ecosisteme­s europeus (aiguamolls costaners, boscos...) tinguin un risc més gran de patir pertorbaci­ons que en un món 2°C més càlid. Per exemple, les plantes fanerògame­s marines mediterràn­ies (posidònia, de gran valor ecològic)

“molt probableme­nt s’extingiran per una freqüència més gran, més durada i severitat de les onades de calor marines per al 2050”, diu l’informe. Ni tan sols les actuals polítiques de protecció i adaptació, com la xarxa Natura 2000 i les àrees protegides, no serien suficients per canviar aquesta tendència si les temperatur­es pugen més de 2ºC.

El delta de l’Ebre, zones baixes. Les zones baixes sensibles a l’elevació del nivell del mar, que poden pujar entre 20 i 100 centímetre­s el 2100, represente­n un 37% del litoral mediterran­i i acullen ara 42 milions d’habitants. El delta de l’Ebre és assenyalat com una zona costanera d’alt risc, tot i que en aquest territori les densitats de població són inferiors (60/100 habitants per km2) que al delta del Nil (1.0002.000 habitants per km2), on una pujada del mar de 80 centímetre­s podria afectar el 2100 6,3 milions de persones. ●

 ?? SOPA IMAGES / GETTY ?? Els embassamen­ts del Tajo estan al 45% de la capacitat; en el conjunt d’Espanya assoleixen el 44%
SOPA IMAGES / GETTY Els embassamen­ts del Tajo estan al 45% de la capacitat; en el conjunt d’Espanya assoleixen el 44%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain