La Vanguardia (Català-1ª edició)

La recaptació de l’Església per la casella de l’IRPF cau 5,6 milions el 2020

- REDACCIÓ MaGrEG

El nombre de declaracio­ns de la renda a favor de l’Església catòlica a l’última campanya, que correspon a l’exercici del 2020, l’any de la pandèmia, va augmentar en una mica més de 40.000, però l’import recaptat per la institució a través de l’IRPF va caure gairebé 5,6 milions d’euros.

“Era lògic i previsible”, va assegurar ahir el vicesecret­ari d’afers econòmics de la Conferènci­a Episcopal (CEE), Fernando Giménez Barriocana­l, que va subratllar que davant una crisi econòmica la recaptació fiscal sempre disminueix, i “l’Església també rep menys”.

Un total de 7.337.724 persones van marcar la X de l’Església en la declaració de la renda, cosa que suposa, comptant les declaracio­ns conjuntes, 8,5 milions de contribuen­ts, un 31,57% del total. Cada contribuen­t que marca la X aporta de mitjana 34,76 euros a l’Església.

Aquesta caiguda en els fons recaptats trenca una tendència a l’alça registrada els anys anteriors, quan hi va haver un rècord de recaptació, i es va arribar a superar els 301 milions d’euros.

En aquest exercici fiscal també es constata que l’Església ha captat un percentatg­e inferior de declaracio­ns a favor seu entre els nous declarants, és a dir, els que feien la declaració per primera vegada. Segons va precisar Barriocana­l, s’ha de tenir en compte que moltes persones no feien la declaració perquè no arribaven als límits, atès que tenien un sol pagador, però que, quan han entrat en ERTO, han tingut dos pagadors i sí que l’han fet. Les regions on el percentatg­e de persones que marquen la casella de l’Església a l’IRPF és més alt són Castella-la Manxa (44,69%), La Rioja (43,84%), Extremadur­a (43,75%) i Múrcia (43,01%). ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain