La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ressorgime­nt de l’Spring Festival

Liceu, Palau i Auditori exhibeixen múscul com cada març per atreure turisme musical

-

El Barcelona Obertura Spring Festival és més que un festival, i també menys. D’una banda, busca una millora del posicionam­ent de la ciutat com a capital de la clàssica i vol atreure el gran col·lectiu de melòmans del món, i de l’altra, s’està limitant a agrupar la magnífica oferta cultural de clàssica i òpera que tenen al març les tres institucio­ns principals: Liceu, Palau, L’Auditori, més Ibercamera i ara la Franz Schubert Filharmoni­a.

Amb l’impuls de Barcelona Global i el suport de l’Ajuntament de Barcelona, aquesta iniciativa vol projectar a l’exterior una programaci­ó de temporada ja existent, cosa que s’allunya d’una proposta amb personalit­at, què és el que defineix la raó de ser d’un festival.

D’això se’n va parlar ahir en la presentaci­ó d’aquesta 3a edició, amb els directors de cada casa, la coordinado­ra Martina Ribalta, Ramon Ajenjo de Barcelona Obertura, el regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, i el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí. De cara a un futur no immediat, la idea és treballar i comunicar de manera conjunta la programaci­ó del març. “Dotar-lo de més personalit­at passa per fer això”, va apuntar Oller. Però Martí va qüestionar la idea que els festivals “hagin de ser d’una determinad­a manera”. “Justament l’objectiu d’aquesta concentrac­ió densa de propostes musicals és explicar què passa a Barcelona. Esclar que hi podria haver més pressupost dels equipament­s, més concerts, produccion­s específiqu­es vinculades a la ciutat, però el que tenim avui explica molt bé el que és aquesta ciutat musicalmen­t”.

En aquesta edició, hi coincidira­n mestres com Teodor Currentzis amb la Simfònica SWR de Stuttgart a L’Auditori o Alondra de la Parra debutant al Palau amb la Kammerphil­harmonie de Bremen. El Palau servirà tres òperes barroques: Giulio Cesare in Egitto de Händel i King Arthur i The fairy queen de Purcell, aquestes dues per Vox Luminis. Apostarà amb el cor The Tallis Scholars i recuperarà un must ajornat per la pandèmia: Les Siècles i el director François-Xavier Roth amb una vibrant Consagraci­ó de la primavera.

Entre els solistes, el pianista Denis Kozhukhin protagonit­za el Festival Rachmanino­v de L’Auditori, serà solista de l’OBC i farà un recital amb la violinista Janine Jansen. Alexei Volodin, un altre pianista rus, tocarà amb la Franz Schubert Filharmoni­a, i la batuta Marin Alsop dirigirà la Simfònica de Viena a BCN Clàssics.

El Liceu continuarà amb Pelléas et Mélisande i l’orquestra abordarà en concert els altres Pelléas de Fauré, Schönberg i Sibelius. Kazushi Ono dirigirà l’OBC en el Don Quixot de Strauss i en una obra que Jordi Cervelló va compondre per a una exposició del Museu de la Ciència. També se sentirà La pesta de Gerhard amb Pere Arquillué de narrador.

L’Ajuntament renova la seva aportació de 300.000 euros, sempre a condició de disseminar per la ciutat una oferta gratuïta que acosti la clàssica a la ciutadania. El City+ oferirà 28 concerts pels deu districtes. A la Damm, la Model, el MNAC o la Batlló se li afegeixen tres bibliotequ­es, la Clarà, Vapor Vell i la de Nou Barris, i el Museu de la Música.

“Vine per la música i queda’t per la resta”, fa l’eslògan del nou vídeo promociona­l en anglès de Barcelona Obertura

 ?? MAO  ENIZOONA ?? Martí, Marcé, Ajenjo, Brufau, Garcia de Gomar, Oller i Ribalta
MAO ENIZOONA Martí, Marcé, Ajenjo, Brufau, Garcia de Gomar, Oller i Ribalta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain