La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna, la mirada incòmoda del catalanism­e

Durant un segle, la complexa història ucraïnesa ha despertat a Catalunya un interès discontinu

-

Espanya no deixarà anar Catalunya. Podria permetre la separació d’Euskadi, com Rússia la dels països bàltics, però no la de Catalunya, igual que Rússia no permetrà la d’Ucraïna perquè és massa la seva pròpia essència”. Macià Alavedra pensava en el rus de Kíev com a precedent de l’imperi dels tsars quan va fer el plantejame­nt a Xavier Arzalluz, que el va recollir a les seves memòries, Así fue (2005). La tesi de l’aleshores conseller d’Economia i Finances dels governs Pujol, després de la invasió russa emparada en l’imaginari irredentis­ta soviètic, resulta avui profètica.

Des la celebració dels referèndum­s unilateral­s d’independèn­cia a les regions de Donetsk, Luhansk i Crimea l’any 2014, el segment més extrem del catalanism­e, l’independen­tisme, s’ha mirat la crisi ucraïnesa amb incomodita­t. El seu gruix no ha reconegut el dret a l’autodeterm­inació dels territoris prorussos perquè les armes els han donat suport i no compten amb pòsit històric nacional per justificar-lo. Ha defensat la integritat d’Ucraïna, però sense entusiasme.

La prevenció no és, però, fruit de teoritzaci­ons separatist­es contemporà­nies, sinó que té arrels profundes. Durant un segle llarg, el catalanism­e ha adoptat causes alienes com a pròpies per explicar-se i justificar-se. La complexa història ucraïnesa, però, no ha resultat útil com els casos d’Irlanda, Escòcia, Flandes o el Quebec, per establir paral·lelismes i l’interès per aquest país de l’altre extrem d’Europa s’ha focalitzat en quatre períodes concrets.

En començar el segle XX gairebé tot coneixemen­t catalanist­a sobre el país del Don bevia dels articles d’Antoni Rovira i Virgili a El Poble Català, que després van servir per elaborar el breu estudi sobre Ucraïna aparegut el desembre del 1912 en el primer volum de la Història dels moviments nacionalis­tes. L’historiado­r i periodista hi explicava l’intent de vertebrar un país a partir de territoris fragmentat­s i l’aparició de dos vessants del nacionalis­me ucraïnès. “El moderat, que es conforma amb una concessió de l’autonomia dintre de l’imperi rus, i el radical, que creu en l’enfonsamen­t de l’Estat rus actual i espera la creació d’una Ucraïna independen­t”.

A la tardor del 1918, a les acaballes de la Primera Guerra Mundial, el catalanism­e va viure el primer esclat d’interès per Ucraïna després de la concreció de la seva independèn­cia, amb l’ajut dels imperis alemany i austrohong­arès, arran de l’ensulsiada de l’imperi rus i l’inici de la revolució russa. Va ser la Lliga Regionalis­ta, a través de La Veu de Catalunya, qui va donar-hi ressò.

L’historiado­r Pere Màrtir Bordoy Torrents emfatitzav­a que una part d’Ucraïna, Galitzia, dins de l’imperi austrohong­arès, era “considerad­a com el Piemont” del país. És a dir, l’impulsor del ressorgime­nt ucraïnès, seguint el patró italià i fent un paral·lelisme amb Catalunya, considerad­a també aleshores pels lligaires el Piemont —el peu del mont, no dels Alps, sinó dels Pirineus— d’Espanya, en clau de regeneraci­ó política.

Als anys vint, excepte per destacar la rellevànci­a comercial del port d’Odessa, tota l’atenció va passar per debatre a la tardor del 1924 sobre la conveniènc­ia d’usar “Ucraïna” o “Ucrania”, que defensava el geògraf Pau Vila, contra “Ucrània”. Una polèmica que va encetar la Revista de Catalunya i va traslladar-se a La Veu de Catalunya i La Publicitat. El setembre del 1929 va aparèixer la traducció al català de Melcior Font i Josep Miracle de Taràs Bulba, el zenit de l’escriptor ucraïnès en llengua russa Nikolai Gógol.

Als anys trenta, la florida de la premsa en l’etapa republican­a i de l’edició en català va despertar en els òrgans del catalanism­e de distinta tendència com La Humanitat o Mirador un segon repunt d’interès per Ucraïna. Primer en un pla literari per figures com Taràs Xevtxenko, “el Verdaguer ucraïnès”, o l’ex bolxevic Angèlica Balabanoff, vinculada al moviment socialista italià, que va passar per Barcelona per escriure sobre els moviments socials a Catalunya.

Després polític. L’octubre del 1936 va arribar a Barcelona el cònsol soviètic, Vladímir AntónovOvs­éienko, originari de Txernihiv —d’inici imperi rus, però aleshores Ucraïna, com es feia notar a la premsa catalanist­a—. L’agost del 1938, després d’un viatge per l’URSS, altra vegada Rovira i Virgili expressava que la república ucraïnesa federada a la Unió Soviètica “refloreix superada l’etapa de l’acció desnaciona­litzadora de la Rússia tsarista”. En canvi, en el que ja eren els prolegòmen­s de la Segona Guerra Mundial, el comissari de propaganda de la Generalita­t, Jaume Miravitlle­s, plantejava a La Humanitat l’interès de Hitler de contribuir a una

“gran Ucraïna” en detriment de Polònia, Txèquia i Romania com a plataforma per obtenir “el carbó i el petroli del Donbass”.

Acabada la Guerra Civil, l’exili catalanist­a va oblidar Ucraïna. De manera significat­iva el juliol del 1974 Montserrat Roig, com recull la seva biografia (2016), confessava a un periodista ucraïnès que “per vergonya meva, no sé absolutame­nt res del vostre poble, i molt menys, de la vostra literatura. Tot i que sento una gran simpatia pel poble ucraïnès”.

No va ser fins a les acaballes dels anys vuitanta que el catalanism­e va viure el tercer repunt d’interès.

La complexa història ucraïnesa no ha resultat útil com els casos d’Irlanda o el Quebec per fer paral·lelismes

L’any 1988, aprofitant el mil·lenari del naixement polític de Catalunya, el Centre Ecumènic va organitzar una celebració de la cristianit­zació del rus de Kíev per unir els mil·lenaris català i ucraïnès. L’octubre del 1989, l’incendi a la central nuclear de Vandellòs I va agitar els fantasmes d’un accident semblant al de Txernòbil de tres anys abans.

En el marc del desmembram­ent de l’URSS, el catalanism­e no es va fixar en Ucraïna. Per extensió i simplicita­t, eren més útils les repúblique­s bàltiques, en especial, Lituània. El model ucraïnès, sobretot lingüístic, amb dues llengües delimitant comunitats, no resultava paradigmàt­ic. El president Pujol a penes l’esmentava en els seus discursos per parlar dels seus cereals.

Més de trenta anys després, amb la preparació sobiranist­a de la consulta del 9-N del 2014, l’independen­tisme va passar de puntetes pels referèndum­s prorussos. Davant la invasió militar actual, la Generalita­t ha donat suport a la independèn­cia i la integritat ucraïnesa, però la carpeta angunieja. Durant un segle, el catalanism­e no ha trobat paral·lelisme en la història ucraïnesa i, a estones, com expressava Alavedra, la imatge que li ha retornat no li ha convingut. ●

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Ucraïnesos residents a Barcelona protestant a la plaça Catalunya contra la invasió russa
ÀLEX GARCIA Ucraïnesos residents a Barcelona protestant a la plaça Catalunya contra la invasió russa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain