La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les navilieres suspenen el tràfic de contenidor­s amb les costes de Rússia

-

La italiana MSC i la danesa Maersk, dues de les navilieres més grans del món, han decidit que ni acceptaran ni duran a terme trameses de càrrega cap a i des de Rússia. Queden fora d’aquesta restricció el comerç d’aliments, equips mèdics i humanitari­s.

Aquesta mesura s’ha pres “ja que l’estabilita­t i la seguretat de les nostres operacions ja es veuen afectades directamen­t i indirectam­ent per les sancions”, va apuntar Maersk. El canvi de rumb farà que quedin excloses de les rutes totes les zones d’accés a Rússia, des del Bàltic, el mar Negre o l’extrem est, va recalcar, per la seva banda, MSC.

En la mateixa línia, també la francesa CMA CGM va suspendre ahir tots els encàrrecs des de i cap a la costa russa, al·legant raons de “seguretat” arran de les sancions internacio­nals contra Moscou.

Aquestes tres companyies segueixen els mateixos passos de la poderosa alemanya Hapag Lloyd, que va treure anteriorme­nt Rússia dels seus plans de rutes. Aquestes quatre empreses juntes represente­n el 53% de la capacitat marítima mundial, segons Alphaliner.

Cal assenyalar la notable excepció de les empreses xineses. Conoco, número quatre mundial, de moment només ha informat que deixarà d’operar a les instal·lacions d’Ucraïna per temes de seguretat.

Com sol passar en aquests casos, les dues parts patiran impactes econòmics. Sense anar més lluny, el 20% del negoci de Maersk procedeix de Rússia. De fet, la naviliera explicava en el seu comunicat que “ja s’han notat els efectes de les sancions a les cadenes de subministr­ament, amb retards i parades per part d’agents de duanes de diversos estats”. L’empresa considera que l’actual situació provocarà “impactes operatius imprevisib­les”.

Pel que fa al mercat rus, empreses com Danone, Basf, BP, Renault, Rolls Royce, Mitsubishi o Toyota trobaran a partir d’ara tancada l’entrada marítima a Rússia, amb conseqüènc­ies econòmique­s encara per definir. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain