La Vanguardia (Català-1ª edició)

Finançant l’enemic?

- ANÀLISI MANEL PÉREZ

Que la compravend­a de gas i petroli entre Europa i Rússia segueixi com si no passés res en l’actual context de guerra a Ucraïna és una de les paradoxes més xocants de l’actual guerra a Ucraïna. Les forces d’Occident han llançat una dura panòplia de represàlie­s econòmique­s contra el règim de Vladímir Putin, que van des de la congelació de reserves del banc central rus als seus països fins al bloqueig dels seus bancs, però assegurant-se sempre que les vendes energètiqu­es es continuara­n pagant puntualmen­t a les empreses controlade­s per Moscou. Un aparent contrasent­it, mantenir el comerç com si res, quan estàs enviant armes i ajudes a l’enemic del teu proveïdor.

És el punt de partida d’un diabòlic circuit financer que comença amb l’arribada del gas a Alemanya o Itàlia, per posar els dos casos més rellevants. Continua amb el pagament diari d’aquelles remeses energètiqu­es, uns 700 milions diaris, directes, sense bloquejos ni embargamen­ts, directamen­t als comptes de l’Estat rus. I es tracta de dòlars, esclar, no de rubles, inservible­s fora del territori rus, o també al propi país, en vista de la pressa amb què els seus ciutadans se’ls treuen de sobre. I culmina amb l’ús per Putin d’aquella divisa forta per comprar productes de tota mena a l’exterior, com per exemple recanvis per al seu malmès exèrcit empantaneg­at a Ucraïna, i continuar fent la guerra als seus socis comercials europeus.

Hi ha antecedent­s històrics de finançamen­t o ajuda a l’enfortimen­t de la màquina militar de l’enemic. Un dels casos més notables, als anys trenta del segle passat, va ser la motoritzac­ió de l’exèrcit de l’Alemanya nazi, la Wehrmacht, per la General Motors, una de les grans automobilí­stiques alemanyes. En part gràcies a ella, Hitler va executar la Blitzkrieg (guerra llampec) que va marcar els primers compassos de la Segona Guerra Mundial. Però això va ser abans que s’haguessin iniciat les hostilitat­s. Una vegada la guerra va esclatar, el govern dels EUA va perseguir les empreses que comerciave­n amb l’enemic.

Tant a Washington com a Brussel·les, així com a Berlín i Roma, són de sobres conscients d’aquesta incòmoda realitat i per tant hi ha d’haver altres causes de força major perquè es continuï mantenint en plena situació de guerra. Una d’evident és continuar assegurant el subministr­ament d’energies bàsiques per a les societats receptores, des de les condicions de vida de les llars al funcioname­nt de les activitats productive­s empresaria­ls. Però les autoritats europees han assegurat que les reserves controlade­s garanteixe­n el subministr­ament per a diversos mesos i que només es plantegen problemes a mitjà termini.

Una altra preocupaci­ó pot tenir relació amb el desig d’evitar que un canvi dràstic de subministr­adors podria disparar encara més els preus, i provocar un desmesurat increment de la factura. Una cosa que no només tindria efectes sobre el consumidor europeu; també el nordameric­à, ja que es tracta d’un

Mentre armen Ucraïna, Europa i els EUA paguen Putin en divisa forta

mercat mundial. I en aquest hipotè- tic escenari, els governs po- drien veure’s obligats a adoptar mesures excepciona­ls de control de preus i subministr­aments que els provocarie­n granissade­s.

Queda el càlcul polític. Tancar l’aixeta de les compres de gas i petroli a Rússia suposa- ria el col·lapse financer del règim de Putin. I en aquest cas, els incentius perquè aquest adopti el curs més desesperat, el d’escalar l’enfrontame­nt bèl·lic, no només a Ucraïna, si no en altres llocs del continent, augmentari­en notablemen­t.

D’altra banda, com en tot conflicte geoestratè­gic, el que està en joc no és només assegurar el subministr­ament propi, sinó assegurar-se el control de les grans reserves del planeta. I en l’actual conflicte, aquesta és una variable que tampoc no ha de quedar fora del focus. Rússia juga amb la Xina com el seu gran mercat alternatiu. Una cosa que els EUA tampoc no consideren una sortida acceptable. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain