La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fridman, propietari de Dia, obre una batalla judicial contra la UE

El multimilio­nari rus impugnarà les sancions, que troba “injustes”

-

El magnat rus Mikhaïl Fridman, accionista majoritari dels supermerca­ts Dia a través del fons inversor LetterOne, impugnarà la seva inclusió i la del seu soci Petr Aven en la llista d’oligarques sancionats per la UE pels seus presumptes vincles amb el règim de Vladímir Putin. Nascut a Ucraïna el 1964 i amb doble nacionalit­at russa i ucraïnesa, Fridman va qualificar les sancions d’“injustes” i va anunciar que iniciarà una batalla judicial contra la mesura.

“Soc un home de negocis normal i corrent”, va afirmar durant una roda de premsa retransmes­a des de Londres, alhora que va defensar la legalitat de l’origen de la seva fortuna. L’empresari va insistir en el fet que les acusacions de Brussel·les estan basades en “falsedats malintenci­onades i deliberade­s” i va negar relacions amb el Kremlin.

Fridman és el principal inversor rus a Espanya a través del hòlding LetterOne, que té el 77,7% del capital de Dia. La seva inclusió en la llista negra de

Brussel·les ha posat el focus sobre el grup de supermerca­ts, que cotitza a la borsa i ahir mateix va presentar resultats. El magnat va descartar que les sancions puguin afectar l’empresa. Per la seva part, la cadena de distribuci­ó es va afanyar a assenyalar que Fridman no controla individual­ment la companyia –l’oligarca i el seu soci no tenen més del 50% de LetterOne–. El fons va aconseguir el control majoritari de Dia el 2019 a través d’una opa. La cadena estava al caire del concurs de creditors i des d’aleshores el hòlding hi ha invertit uns 2.000 milions d’euros. En l’últim exercici Dia va reduir pèrdues un 29,3% respecte a l’any anterior, fins als 257,3 milions. Enmig de la polèmica per les sancions, les accions del grup d’alimentaci­ó van caure ahir més d’un 9%. El president executiu de Dia, Stephan DuCharme, va intentar transmetre un missatge d’“estabilita­t” durant la presentaci­ó de resultats i va assegurar que la cadena no s’ha vist afectada “actualment, de cap manera”, per les sancions contra el seu principal accionista.

Brussel·les considera que Fridman “ha conreat lligams estrets amb l’administra­ció de Vladímir Putin” i l’acusa de ser “un dels principals financers”. Si el seu nom es manté en la llista, els seus béns seran congelats i no podrà entrar a la UE. La seva fortuna, segons Forbes, assoleix els 12.000 milions de dòlars. En paral·lel a la via judicial, Fridman va decidir ahir posar certa distància amb les empreses en les quals té interessos. Així, va deixar el consell d’administra­ció de LetterOne, encara que manté la seva participac­ió en el fons, segons Europa Press. A més, tant ell com Aven van abandonar la junta directiva d’Alfa-Bank, el banc privat més gran de Rússia, del qual són copropieta­ris. L’inversor va dimitir així mateix com a director de la junta directiva de Veon. ●

El magnat ha deixat els seus càrrecs a LetterOne, el fons que controla els supermerca­ts, Alfa-Bank i Veon

 ?? Barracela n aM ?? El magnat rus Mikhaïl Fridman
Barracela n aM El magnat rus Mikhaïl Fridman

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain