La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Executiu assegura que els transporti­stes no pagaran peatges ni taxes a la carretera

El Consell de Ministres dona llum verda al projecte de llei de Mobilitat Sostenible

-

“Mantenim el compromís que vam transmetre als transporti­stes durant les negociacio­ns del desembre que no pagaran peatges ni taxes per l’ús de qualsevol tipus de carretera”. Així de contundent es van mostrar ahir fonts del Ministeri de Transport, preguntats per la regulació del pagament per ús que el projecte de llei de Mobilitat Sostenible que va aprovar ahir el Consell de Ministres ha deixat en l’aire.

“Els transporti­stes són la baula més feble de la cadena de transports, per la qual cosa si s’inclou un nou cost, la manera d’equilibrar aquesta debilitat serà obligar per llei que aquell cost l’assumeixi la següent baula de la cadena, qui carrega el camió”, van explicar a Transports.

En qualsevol cas, és molt probable que no vegem cap mesura concreta durant el que queda de legislatur­a. La llei de Mobilitat Sostenible ha de passar pel Congrés i després tornar al Consell de Ministres, de manera que la seva aprovació no s’espera fins al 2023 i entre els seus compromiso­s no inclou el model amb què finançar el mantenimen­t de les carreteres, sinó només la publicació d’un projecte que analitzi quina és la mesura més adequada. Aquest és, asseguren a Transports, el compromís adquirit amb Brussel·les i no més.

En aquest camp l’objectiu “és buscar tots els consensos possibles polítics i socials”, va assegurar ahir la ministra Raquel Sánchez. El primer passa per guanyar-se el col·lectiu que més s’oposa a la mesura. Per això, amb la promesa ahir es va aprovar un reial decret llei amb què el Govern dona llum verda als compromiso­s assumits amb els transporti­stes davant el jou de la vaga a

Els ajuntament­s podran cobrar taxes per a les zones de les baixes emissions que es dissenyin

les portes del Nadal passat: prohibir la participac­ió dels conductors en les operacions de càrrega i descàrrega, revisió de contractes partint de l’evolució de preus del combustibl­e, regulació de temps d’espera...

Pel que fa al contingut concret del projecte de llei, estem davant del que Raquel Sánchez va anomenar un “canvi radical d’enfocament en les polítiques de transports”. La llei gira full de la tradiciona­l visió del transport com a infraestru­ctura i dona pas al transport com a servei. “Reconeix la mobilitat com un dret del ciutadà i obliga els poders públics a garantir-lo”, va explicar la ministra Sánchez.

El text legislatiu “no regula detalls” ni entra en les competènci­es de comunitats autònomes i ajuntament­s. Només dona pautes per apostar per una mobilitat que potencia la sostenibil­itat ecològica i la digitalitz­ació del sector.

Així, estableix la necessitat de crear una xarxa de transport públic integrada, amb estacions que connectin tots els sistemes de mobilitat i els horaris de les quals estiguin integrats. Es crea també el Sistema Nacional de Mobilitat per garantir la cooperació i col·laboració de totes les administra­cions en matèria de transports i mobilitat. S’obre la porta que tots els ajuntament­s puguin definir zones lliures de fums autoritzan­t una taxa amb aquesta justificac­ió.

En l’àmbit de la digitalitz­ació, es posen les bases per compartir dades entre tots els operats i a més s’actualitza el sistema de concession­s de transport discrecion­al per carretera, per transforma­r la xarxa de concession­s d’“autobusos de línia” dissenyats en la postguerra en grans corredors que unifiquin les rutes de més ús.

En aquest sentit, s’autoritza els ajuntament­s a garantir la mobilitat a través de qualsevol modalitat de transport públic. Podran així optar per taxis, cotxes compartits, etcètera, i no obligatòri­ament un autobús. ●

 ?? A. PÉREZ MECA. POOL / EP ?? La ministra Raquel Sánchez, ahir després del Consell de Ministres
A. PÉREZ MECA. POOL / EP La ministra Raquel Sánchez, ahir després del Consell de Ministres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain