La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fluidra, Solaria i ACS són les firmes de l’Ibex amb menys consellere­s

La presència de dones als comitès de direcció de les empreses és encara més reduïda

- REDACCIÓ

Fluidra, Solaria i ACS eren a finals de l’any passat les empreses de l’Ibex amb menys dones als seus consells d’administra­ció, segons l’informe anual d’Atrevia i IESE publicat ahir. En realitat, el 2022 només vuit de les 35 companyies que formaven part de l’Ibex tenien com a mínim el 40% dels seients del consell d’administra­ció ocupats per dones: REE, Bankinter, Cellnex, Iberdrola, Amadeus, IAG, CaixaBank i el Santander.

El Codi de Bon Govern de la

Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) estableix l’objectiu d’arribar al 40% de dones als consells ja el 2022.

La presència de dones als consells d’administra­ció de l’Ibex 35 ha millorat un 2,8% el 2021, fins al 33,9%, però encara estan infrarepre­sentades als comitès de direcció d’aquestes companyies, on ni tan sols arriben al 20%.

Com a prova d’estar molt lluny de la paritat completa, l’informe recorda que només hi ha dues presidente­s a l’Ibex. Són Ana Botín, presidenta de Banco Santander, i Beatriz Corredor, que ocupa aquest mateix lloc a Red Eléctrica de España. Segons les últimes dades disponible­s amb les xifres publicades sobre els informes de remuneraci­ons, només hi ha dues dones entre els primers executius més ben pagats del selectiu índex espanyol: Ana Botín i María Dolores Dancausa (Bankinter).

L’informe es tanca el 20 de desembre, per la qual cosa algunes empreses han canviat la seva estructura de governança. Per exemple, en el cas de Fluidra, que apareix com l’empresa de l’Ibex amb un percentatg­e més baix de consellere­s. L’estudi destaca que durant tot l’any passat només va tenir una consellera (un 8% del total), però el 30 de desembre passat en va nomenar una segona, amb la qual cosa el percentatg­e va créixer fins al 16,7%. És el mateix pes que es dona a Solaria: una de sis. A ACS hi ha un 21,4% de dones: tres dels 14 seients del consell d’administra­ció.

La professora de l’IESE Nuria Chinchilla va assenyalar a través d’un comunicat que “l’encara baixa presència de dones als comitès de direcció pot deure’s als sostres de vidre (imposats per la pròpia empresa) o els sostres de ciment, els que s’imposen a si mateixes les mateixes dones”.

El sector de l’automoció i el transport, serveis financers i tecnologia, mitjans i telecomuni­cacions són els que compten amb més dones als seus comitès executius, mentre que el sectors de la construcci­ó, infraestru­ctures i productes és el que en té menys, segons l’informe.

La mitjana de consellere­s a l’Ibex continua sent de quatre, mentre que la mitjana de tot el mercat continu continua situada en tres. En cas de mantenirse el ritme de creixement dels últims anys, aquest any s’arribarà a tenir una presència del 30% de dones. ●

 ?? ALTEA TEJIDO / EFE ?? La Borsa de Madrid
ALTEA TEJIDO / EFE La Borsa de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain