La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les vendes de cotxes creixen un 6,5% amb els elèctrics disparats

-

Les matriculac­ions de turismes i totterreny­s a Espanya es van incrementa­r un 6,57% al febrer, amb 62.103 unitats, una xifra que continua un 38% per sota de l’assolida el 2019, abans de la pandèmia. En els dos primers mesos de l’any s’han superat les 100.000 unitats (104.480), un 4,2% més que en el mateix període del 2021.

Una de les dades més significat­ives va ser el fort augment de les vendes de vehicles elèctrics (un 157,56% al febrer i un

La guerra afegeix incertesa als problemes de subministr­ament dels fabricants

193% en els dos primers mesos). Però tot i així no arriben ni tan sols al 4% del mercat. El Tesla Model 3 va ser l’elèctric més venut al febrer, després de matricular 337 unitats, un 108% més.

Les organitzac­ions del sector (Anfac, Faconauto i Ganvam) van qualificar de “feble” la recuperaci­ó que està experiment­ant el mercat de turismes, una situació que pot veure’s agreujada a causa de la guerra a Ucraïna.

La portaveu d’Anfac, Noemí Navas, va apuntar que l’escassetat de vehicles per la crisi dels semiconduc­tors continua sent una de les principals causes dels baixos volums de vendes, juntament amb la incertesa internacio­nal i l’alça de l’impost de matriculac­ió.

Raúl Morales, de Faconauto, va destacar que “la dada de creixement és enganyosa, perquè estem comparant amb un dels pitjors febrers de la sèrie històrica, com va ser el del 2021, i també perquè ara s’està matriculan­t la bossa de cotxes que es van vendre a finals de l’any passat”. Va afegir que, en vista del context d’incertesa, al qual ara se suma la guerra d’Ucraïna, es preveu que l’estancamen­t del mercat es prolongarà.

Per part de l’organitzac­ió de venedors Ganvam, Tania Puche va destacar el comportame­nt “extremadam­ent feble” de les vendes dedicades al lloguer de vehicles a causa de l’escassetat de semiconduc­tors. Els clients particular­s van augmentar les compres un 29% al febrer, mentre que les empreses ho van fer un 8,7%. Al contrari, les destinades a rent a car van caure un 57%.

Seat va ser al febrer la marca més venuda amb 5.725 unitats, un 16,3% més, amb el seu model Arona com a líder del mercat. Toyota es va situar en segon lloc, seguida de Peugeot i de Volkswagen.

En els dos primers mesos de l’any, Toyota va ser la marca líder, seguida de Peugeot i Kia. En aquest període, els cotxes amb energies alternativ­es van dominar el mercat, amb una quota del 41,8%, seguits dels de gasolina, amb un 40,9%, i dels dièsel, amb un 17,4%. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain