La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una lliçó keniana

- Antoni Puigverd

Segurament és certa la teoria del coixins de seguretat (Ucraïna, Bielorússi­a i Kazakhstan) que els experts descriuen com a factor essencial del comportame­nt de Putin. Però el que la invasió d’Ucraïna ha posat en evidència és l’ànima romàntica del líder rus. La visió nacionalis­ta de la història coincideix amb l’idealisme alemany de finals del XVIII, encarnat sobretot per Herder. Segons aquest filòsof, una nació és un foc sagrat que no s’apaga mai. S’expressa a través de la llengua, les tradicions, el paisatge i el folklore. És un foc immutable: “La generació nacional es manté sempre idèntica a ella mateixa durant mil·lennis, si no té barreges alienes; i treballa amb més força, si roman lligada a la seva terra com una planta”.

L’idealisme alemany va contribuir, durant el segle XIX europeu, al naixement de les nacions (amb Estat o sense). Portada al límit, aquesta filosofia va causar les dues guerres mundials. I molt especialme­nt la segona, ja que, com és sabut, el nazisme tenia com a objectiu, primer, reunir tots els parlants de l’alemany en una sola pàtria i, segon, extirpar-ne els components considerat­s estranys i espuris (jueus i gitanos). Putin es comporta com un nacionalis­ta rus. Com va fer Hitler als Sudets, on predominav­en els parlants de l’alemany, Putin dona per fet que correspone­n a Rússia i al seu vast imperi tots els territoris on hi ha russoparla­nts.

Dilluns passat, l’ambaixador de Kènia a l’ONU, Martin Kimani, en un discurs contra l’atac a Ucraïna va argumentar: “No vam ser nosaltres els que vam dibuixar les nostres fronteres. Van ser dibuixades a les llunyanes metròpolis colonials de Londres, París i Lisboa, sense tenir en compte les antigues nacions que van separar. Avui, fora de les fronteres de tots els països africans, hi viuen compatriot­es, amb qui compartim profunds vincles històrics, culturals i lingüístic­s. Si, en el moment de la independèn­cia, haguéssim optat per construir estats sobre la base de l’homogeneït­at ètnica, racial o religiosa, encara estaríem lligats a guerres sagnants. En canvi, vam acordar que ens conformarí­em amb les fronteres que hem heretat, però que perseguirí­em la integració continenta­l”. I afegia: “Més que formar nacions que sempre miraven enrere a la història amb una nostàlgia perillosa, vam optar per mirar endavant, buscant una grandesa que cap de les nostres moltes nacions i pobles havia conegut mai”.

Aquest discurs magistral, a més de regar l’esperança en el futur d’Àfrica, podria servir de reflexió també per a nosaltres, que hem viscut en els últims anys l’exasperaci­ó de la nació catalana i de la uniformita­t espanyola (sense travessar la línia vermella, però acostant-nos-hi temeràriam­ent).

Agradi o no als nacionalis­tes d’una i altra bandera, portem segles de coexistènc­ia, certament no idíl·lica, però amb gran marge de millora. Trobar l’equilibri just i equitatiu costarà moltíssim. En canvi, i com demostra Putin: que fàcil que és baixar pel tobogan de la tragèdia!

Un africà contradien­t Herder, Putin i fins i tot els nostres temeraris

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain