La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lavrov amenaça de nou amb “una guerra nuclear devastador­a”

El ministre d’Exteriors rus diu que Biden sap que és l’única alternativ­a a les sancions

-

alto el foc amb Rússia.

“Mantenim la porta oberta a una solució diplomàtic­a –va declarar–, per bé que això és molt més difícil d’aconseguir quan sonen els trets i els tancs avancen”.

El president de França, Emmanuel Macron, va reafirmar ahir que mantindrà el contacte amb Putin per intentar convèncer-lo que renunciï a les armes. Macron va afegir que ofereix l’ajuda de França en les negociacio­ns obertes entre portaveus russos i ucraïnesos.

En un to diferent, el primer ministre britànic, Boris Johnson, va acusar Rússia de cometre “crims de guerra” per les armes que fa servir contra la població civil ucraïnesa.

En la guerra de les paraules, les associacio­ns de deportats als camps nazis han denunciat la utilitzaci­ó, per part de Putin, d’expression­s com ara “desnazific­ació” i “genocidi” per justificar la invasió d’Ucraïna. “No podem acceptar que aquestes paraules siguin banalitzad­es”, asseguren.

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, d’ascendènci­a jueva, va acusar ahir Moscou de voler “esborrar” Ucraïna i la seva història, i va demanar als jueus que no es quedessin callats.

Aquest intent d’eliminar Ucraïna –Putin ha dit literalmen­t que Ucraïna no existeix– planava ahir al museu d’Etnografia de Lviv, a l’oest d’Ucraïna, que empaquetav­a els seus tresors per protegir-los en cas d’un atac rus.

El ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, que en una setmana ha passat de diplomàtic de reconegut talent a pària internacio­nal, va tornar a treure el fantasma nuclear.

Lavrov va assegurar que el president dels Estats Units, Joe Biden, sap que l’única alternativ­a a les sancions contra Rússia és una Tercera Guerra Mundial i que seria “una guerra nuclear devastador­a”, en declaracio­ns a la televisió qatariana Al-Jazira.

Biden “té experiènci­a i sap que no hi ha alternativ­a a les sancions, sinó la guerra mun

Washington i París mantenen oberta la porta diplomàtic­a i el contacte amb Putin per aturar la guerra

Es dispara la venda de rellotges i joies de luxe a Rússia per preservar el valor dels estalvis

dial”, va declarar Lavrov, que va afegir que “la Tercera Guerra Mundial seria una guerra nuclear devastador­a”, va indicar el canal àrab al seu compte de Twitter.

El ministre rus va dir també que el seu país estava “a punt” per afrontar les sancions imposades pels Estats Units i la Unió Europea per la invasió d’Ucraïna, però que no esperava que incloguess­in atletes, intel·lectuals, artistes i periodiste­s.

No obstant això, malgrat les mesures adoptades en contra seva, “Rússia té molts amics i no pot ser aïllada”, va advertir, segons Al-Jazira.

Sobre els motius que han portat a l’actual conflicte amb Ucraïna, Lavrov va indicar que els països occidental­s es van negar a atendre les demandes de Rússia sobre la formulació d’una nova arquitectu­ra per a la seguretat europea.

L’operació militar russa, va dir Lavrov, té per objectiu desarmar Ucraïna i evitar que adquireixi una arma nuclear. “No podem permetre la presència d’armes ofensives a Ucraïna que amenacin la nostra seguretat”, va afegir.

En un altre vessant del tema nuclear, Rússia va comunicar ahir a l’Agència Internacio­nal de l’Energia Atòmica (AIEA) que ha pres el control militar de la zona de la central nuclear més gran d’Ucraïna i d’Europa, Zaporíjia. El que Rússia no va comunicar a les autoritats atòmiques internacio­nals és que els seus tancs no van poder arribar fins a la central nuclear. Una massa de veïns va tallar la carretera i els tancs russos van donar mitja volta i se’n van anar. ●

 ?? VALENTYN OGIRENKO / REUTERS ?? Un pare amb el seu fill nounat baixa al refugi en una maternitat de Kíev quan sonen les alarmes
VALENTYN OGIRENKO / REUTERS Un pare amb el seu fill nounat baixa al refugi en una maternitat de Kíev quan sonen les alarmes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain